Potezi iz dvaju entiteta koji BiH vode na rub potpune institucionalne paralize

Vlasti RS-a i partneri iz oporbe u FBiH ujedinjeni - ruše Ustavni sud!

25.06.2023.
u 17:46

Traju udari na Ustavni sud BiH, čiji je rad doveden na rub opstojnosti nakon povlačenja suca iz Republike Srpske, ali i stalnih pokušaja izigravanja izbora hrvatskoga člana Ustavnoga suda BiH iz Federacije BiH, čime se zapravo najviše pogoduje novim zahtjevima iz Republike Srpske. Iako je to bilo najavljeno, nije održana sjednica na kojoj je Marin Vukoja trebao biti izabran za suca Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine nakon što je prošle godine u mirovinu otišao Mato Tadić.

Kolebaju “trojku”
Uoči ove sjednice oporbeni SDA i bliska mu Demokratska fronta započeli su javnu kampanju protiv imenovanja Vukoje s poznatim, pomalo i ofucanim nacionalističkim frazama, kako se time izdaje Bosna i predaje u ruke Čovića i HDZ-a BiH. Nakon toga uslijedilo je medijsko cementiranje na zadanu temu, čiji je cilj pokolebati dio stranaka u vlasti koje strahuju od svakog paraobavještajno-medijskog poteza SDFA. I uspjeli su u tome. Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji jedini odlučuje o imenovanju suca Ustavnoga suda BiH, otkazana je zbog poteza Središnjeg izbornog povjerenstva, koje debelo kasni s dodjelom novih mandata dvoje zastupnika, ali i očite nesloge unutar redova vladajućih bošnjačkih stranaka. Sve se to čini kako bi se pokušalo srušiti “trojku” te pokušalo SDA dovesti na vlast. Čak i unatoč posljedicama koje se proizvode blokadom rada institucija. Nesloga, međutim, ne vlada u Narodu i pravdi, stranci ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, koji je u istu ravan pozicionirao poteze RS-a i onih koji odbijaju pojačati legitimitet Ustavnoga suda BiH izborom novoga suca Hrvata. - Imenovanje sudaca propisano je Ustavom Bosne i Hercegovine i ustavna obveza entitetskih parlamenata je imenovati nedostajuće suce. Svaka blokada imenovanja, bila ona otvorena ili kamuflirana, na različite proceduralne načine za cilj ima samo jedno – kreiranje uvjeta u kojima će biti onemogućen rad Ustavnog suda i stvoren pravni kaos. Nažalost, proces se koči u oba bosanskohercegovačka entiteta, a posebno nas žalosti da smo došli u situaciju da rad Ustavnog suda BiH blokiraju i stranke koje su, barem nominalno, prodržavne. Radi jeftinog populizma, zaštite političkih pozicija i stranačkih optuženika jasni su motivi takvih snaga, ali ih jasno treba prokazati i suprotstaviti im se - istaknuli su iz Naroda i pravde. Pozvali su na zaštitu Ustavnog suda kao institucije, što, po njima, “mora biti iznad svih političkih okršaja”. Sa SDA, dijelom SDP-a, vlasti Republike Srpske nastavljaju blokadu Ustavnoga suda BiH. Čelnik SNSD-a Milorad Dodik postavio je ultimatum Ustavnom sudu BiH tražeći da do petka u podne povuče odluku kojom je osigurao mogućnost nesmetanog rada s manjim brojem sudaca, što je pak za vlasti Republike Srpske protusrpski postupak. Naime, u radu ove institucije sada nema ni jednog suca Srbina nakon što se otamo povukao Zlatko Knežević. Dodik je poručio kako je ponašanje Ustavnog suda antiustavno i dio “podmuklog plana za rušenje RS-a” iza kojega, kako tvrdi, stoje SAD i Velika Britanija, no ne i Europska komisija, koju je pozvao “da se odupre pritiscima Washingtona i Londona”.

Tadić: Mogu odlučivati
- Ustavni se sud ponaša bahato i antisrpski i želi RS isključiti iz procesa ustavnog odlučivanja - izjavio je Dodik. Mato Tadić, bivši predsjednik i sudac Ustavnog suda BiH, rekao je kako će nastupiti kriza bez presedana u slučaju da Knežević ode u prijevremenu mirovinu, a RS ne bude imenovao suce u Ustavni sud BiH. - Ustavni sud je izvanredno zasjedao i odgovorio Dodiku da ga ne može uvjetovati, promijenio je pravilnik i sjednice Suda mogu se održavati i bez nazočnosti sudaca iz RS-a - rekao je Tadić. Ocijenio je sadašnju situaciju opasnom za BiH. - Ako Ustavni sud BiH ne funkcionira, onda nemamo onoga koji je, prema Ustavu, predviđen štititi Ustav i institucije BiH - upozorava Tadić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije