PROSVJEDI U FBIH

Vlasti protiv ukidanja naknada za dužnosnike

prosvjed
18.02.2014.
u 09:24

Prosvjednicima se priključilo i nekoliko profesora Sveučilišta u Sarajevu

Nakon što je plenum građana Mostara jučer točno u pet do dvanaest uručio predsjedniku Skupštine HNŽ-a Ramizu Jelovcu svoje zahtjeve među kojima se između ostalog traži ostavka aktualne Vlade, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić kazao je kako nema namjeru podnijeti ostavku na svoju dužnost.

Smjena samo od Skupštine

“Zna se kako Skupština bira i mijenja Vladu. Ako se u Skupštini HNŽ-a skupi 20 ljudi koji će podržati smjenu Vlade ponosno ću otići”, istaknuo je Lasić u telefonskoj izjavi za Fenu. I plenum građana Zenice jučer je predsjedatelju Skupštine Zeničko-dobojske županije Sretku Radišiću uputio svoje zahtjeve. On je nazočne upoznao sa zahtjevima koje su kolegiju Skupštine uputili predstavnici plenuma na prošlom zasjedanju kolegija. Plenum građana na protekloj sjednici kolegija tražio je ukidanje naknada za plaće i druge troškove koji su dužnosnici do sada dobivali u razdoblju od godinu dana nakon što im prestane dužnost. Građani su tražili da imenovanje mandatara obavi Skupština Zeničko-dobojske županije. Prvi zahtjev plenuma građana o ukidanju plaća dužnosnicima tzv. bijelog kruha nije usvojen, dok je drugi prihvaćen većinom glasova kolegija. Kako sad stvari stoje, mogli bi se upravo zbog ponašanja Skupštine Zeničko-dobojske županije oko ukidanja naknada dužnosnicima, ponovno okupiti prosvjednici pred zgradom županijske vlasti. Prosvjedi su jučer održani u Sarajevu, ali s nešto manjim brojem prosvjednika. Najveću pozornost građana i medija privukao je jedan od prosvjednika koji je stajao pored električnog stupa prekoputa zgrade Predsjedništva BiH, simulirajući vješanje. Prosvjednik je u ruci držao transparent na kojem je pisalo: “Pomozi nam Europo, ubiše nas političari Federacije i Republike Srpske”.

Prosvjednicima se priključilo i nekoliko profesora Sveučilišta u Sarajevu. I jučer su se političke stranke utrkivale u davanju službenih priopćenja u kojima uglavnom dijele mišljenje s plenuma građana o potrebi revizije privatizacije tvrtki i pokretanju sudskih postupka protiv pojedinaca ili organizacija koje su privatizaciju poduzeća nezakonito provodile. Stranke ratuju priopćenjima, pokušavajući se dodvoriti revoltiranim građanima koji traže ostavke aktualnih ministara.

Stranke i priopćenja

Čak je Predsjedništvo stranke SDA priopćilo kako su njegovi ministri u Vladi Federacije BiH spremni dati ostavke na svoje ministarske pozicije. Još uvijek se vodi oštra polemika oko smjene ministra sigurnosti BiH i predsjednika Stranke za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

I SDA i SDP ga optužuju da kao ministar sigurnosti nije spriječio palež i uništenje institucija vlasti u petak, 7. veljače, te da je kroz svoje izjave potpirivao rušilačke pohode prosvjednika. Svojim kritičarima iz reda SDA i SDP-a Fahrudin Radončić poručuje kako se radi o ratnim profiterima koji su svojim političkim odlukama narod doveli do ruba egzistencijalne izdržljivosti, zbog čega moraju odgovarati pred domaćim sudovima.

Političke stranke na sve načine pokušavaju zbuniti plenume građana koji i sami već drugi tjedan imaju problema oko definiranja svojih zahtjeva s kojima izlaze pred županijske skupštine i Vladu Federacije BiH. Iako od izbijanja prosvjeda federalna Vlada ima stalno zasjedanje, predsjednik Nermin Nikšić jučer je bio zauzet pisanjem priopćenja u kojima kritizira tekstove koje su na njegov račun i račun Vlade FBiH pisali pojedini urednici sarajevskih tiskovina. Parlament Federacije BiH nakon što je prošli tjedan iz sigurnosnih razloga odgodio svoju sjednicu, zasjedat će sutra i u četvrtak. Na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nema nijedne točke posvećene prosvjedima građana u FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije