DVA NAČINA DA STIGNU

Vlada SŽ preko veledrogerija planira nabaviti AstraZeneca i Sputnik V cjepiva

22.02.2021.
u 13:55

U posljednje vrijeme vlast u Sarajevskoj županiji sve češće govori o mogućoj nabavci cjepiva, međutim čini se da će to teško ići. Premijer SŽ Edin Forto kaže da postoje samo dva načina - ili da oni nabave cjepivo uz pomoć veledrogerija ili da se država probudi.

On navodi da je izrazito teško upasti u lanac nabavke cjepuiva zbog toga što mnogi proizvođači poput Pfizera pregovaraju samo s državama, ali i zbog toga što nije jednostavno nabaviti manje količine koje su potrebne Sarajevskoj županiji, prenosi Klix.ba. 

"Nama treba 100.000 i možda još 100.000 doza da bismo krenuli u masovnu cijepljenje. Da smo trebali milijun i pol, mi bismo već dogovorili cjepivo", rekao je.

Županija i dalje intenzivno radi na nabavci cjepiva, a to planiraju realizirati uz pomoć veledrogerija koje imaju mogućnost nabavke cjepiva.

"Sarajevska županija može nabaviti cjepivo preko velefarmacija i mi trenutno pregovaramo za Oxford i Sputnik cjepiva, ali nemamo još potvrđenu narudžbu", rekao je Forto.

Objasnio je i da je procedura prekomplicirana za nabavku cjepiva ako bi to kanton pokušao uraditi po osnovu međunarodnog sporazuma, jer taj sporazum mora proći državni i federalni parlament, a ta procedura je poprilično spora. No, po osnovu istog tog sporazuma kaže da bi država mnogo brže uspjela nabaviti cjepiva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?