Kupovina obveznica RS

Vlada Srbije spašava Republiku Srpsku s 30 milijuna eura?

srbija i rs
18.04.2016.
u 19:32

Ovih dana Vlada Srbije najvjerojatnije će kupiti emisiju obveznica Republike Srpske i tako priskočiti u pomoć vladi u Banjoj Luci u jeku proračunskih poteškoća

Čekajući novac od MMF-a, proračuni u Bosni i Hercegovini prolaze veliku krizu. U Republici Srpskoj vlastima je potreban novac što prije. I bez MMF-a, kako doznaje N1, Vlada ovog entiteta očekuje pomoć - i to od Srbije. Vlada u Beogradu, kako doznaju, sprema se na kupovinu obveznica Republike Srpske.

Ovih dana Vlada Srbije najvjerojatnije će kupiti emisiju obveznica Republike Srpske i tako priskočiti u pomoć vladi u Banjoj Luci u jeku proračunskih poteškoća. Kako je za N1 rekao visokopozicionirani izvor, Vlada u Beogradu je spremna kupiti obveznice u vrijednosti 30 milijuna eura. Ova se vijest pojavila netom nakon iznenadnog susreta Milorada Dodika i Aleksandra Vučića kod Banje Luke prošli tjedan. Kako doznaju, o namjeri Vučića, tijekom posljednjeg susreta za vikend, Dodik je obavijestio Mladena Ivanića, otkrio je za N1 sudionik sastanka. Ivanić to javno nije potvrdio, ali je pomenuo i tu mogućnost.

"Mislim da imate priliku čuti ovih dana da će čak i Srbija kupiti obveznice RS i da će se novac tražiti putem Klirinškog duga. Vidljivo je da novca nema", kazao je Mladen Ivanić.

"Drugo pitanje su odnosi s Vladom Srbije koje ćemo riješiti i naravno pregovori u MMF-u trebaju da u potpunosti stabiliziraju račun proračuna", komentar je Milorada Dodika.

Vlada Srbije zasad šuti kada je riječ o skoroj kupovini obveznica. Međutim, i sam Vučič je nedavno izjavio da je Vlada Srbije spremna financijski pomoći Republici Srpskoj u slučaju nepremostive krize. Mnogo toga nagovještava da je to ovaj trenutak, jer nikada do sada nisu ovoliko kasnile isplate mirovina, poljoprivredne subvencije i braniteljski dodatak.

Ovogodišnjim proračunom Republika Srpska je planirala kratkoročno se zadužiti u što spada i emitiranje obveznica sa skoro 100 milijuna maraka. Upućeni kažu da ni komercijalne banke, uključujući i one bliske aktualnoj vlasti, više nisu zainteresirane za republičke obveznice. Stoga i ekonomisti na odriješenu kesu iz Beograda gledaju kao slamku spasa.

Hoće li ovaj konkretan potez imati benefite, to ćemo vidjeti. Ja sam za to da se točak okreće, a vidjet ćemo hoće li ovo doprinijeti nekom boljitku", izjavio je ekonomist Aleksandar Ljuboja.

Vlast Republike Srpske posljednjih tjedana priznaje da postoje određeni problemi s financiranjem proračuna, ali da se traže rješenja putem MMF-a, Klirinškog duga i pregovorima s Vladom Srbije. Pomoć Vlade u Beogradu nije čudo, nakon niza susreta Dodika i Vučića, te obostranog podržavanja u izbornoj godini.

Proračun Republike Srpske ove godine je projiciran na više od tri milijarde maraka, što je najveći proračun u povijesti ovog entiteta. Od toga je planirano da se iz kredita financira oko 560 milijuna, a istovremeno će vlast u Banjoj Luci morati vratiti 660 milijuna maraka ranije uzetih kredita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?