Drljača:

Vlada spremna razmotriti inicijative za poboljšanje Zakona o radu

Drljača
04.04.2016.
u 17:24

 Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, predstavljajući rezultate rada Vlade Federacije BiH u prvoj godini mandata, izjavio je danas kako je u okviru reforme rada i zapošljavanja usvojen Zakon o radu, koji će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama FBiH.

- Uvažavajući činjenicu da su podnijete određene inicijative za izmjene i dopune Zakona o radu Federacije BiH, Vlada Federacije BiH, izražava spremnost da iste inicijative razmotri u cilju poboljšanja Zakona – kazao je Drljača.

Zakon je donesen u okviru reforme rada i zapošljavanja čiji je cilj uspostavljanje i održavanje funkcionalnog i efikasnog sistema tržišta rada usklađenog sa europskim zakonodavstvom i međunarodnim dokumentima.

Istakao je i da je Vlada pružila podršku socijalnim partnerima kako bi se, kroz socijalni dijalog, postigla suglasnost o odredbama novog Općeg kolektivnog ugovora, te kako bi bio harmoniziran sa Zakonom o radu i ciljevima Reformske agende.

Po njegovim riječima, Vlada Federacije BiH će nastaviti raditi na jačanju socijalnog dijaloga, kroz promoviranje konvencija Međunarodne organizacije rada, što se posebno odnosi na Konvenciju broj 87 o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje, na Konvenciju broj 144 o tripartitnim konsultacijama u svrhu promoviranja implementacije međunarodnih standarda rada i na Konvenciju 154 o promociji kolektivnog pregovaranja.

Osim toga, Vlada nastavlja sa normativnim aktivnostima u ovoj oblasti, a tu su zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, o sigurnosti i zdravlju na radu, o štrajku, o mirnom rješavanju radnih sporova, te o Ekonomsko-socijalnom vijeću.

Reformske aktivnosti Vlade u oblasti reforme sistema mirovinskog i invalidskog osiguranja odnose se na donošenje četiri zakona kojim se uređuju prava osiguranika. To su zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju, zakon o organizaciji mirovinskog i invalidsko osiguranja i zakon o dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Prednacrt zakona o preuzimanju financiranja neizmirenih doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje za osiguranike zaposlene u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom, javnim preduzećima i ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine u periodu od 01.4.1992 – 31.12.2014. godine.

U cilju osiguranja potrebnih financijskih sredstava za redovnu isplatu mirovina najavio je i određene izmjene i dopune propisa o doprinosima.

- Reforma MIO sistema u Federaciji BiH je zasnovana na Strategiji reforme mirovinskog sistema u Federaciji BiH, koja usvojena je na Parlamentu Federacije BiH 2014. godine. Strategija polazi od nepovoljnih tijekova socijalne održivosti mirovinskog sistema u Federaciji i loših demografskih izgleda, te procjene da će, ukoliko se postojeći mirovinski sistem u Federaciji BiH ne reformira, i ako se nastave ekonomski i demografski trendovi, doći do negativnih posljedica u smislu visine i redovnosti isplate mirovina – kazao je Drljača.

Navodeći da je za isplatu mirovina potrebno 157 milijuna KM na mjesečnoj osnovi, istakao je da je došlo do naglog povećanja broja umirovljenika u Federaciji, gdje novih ima 15.753.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?