Nevenko Herceg

Vlada HNŽ će slušati preporuke znanosti oko krša

Nevenko Herceg skup o kršu
15.10.2015.
u 19:45

Vlada HNŽ će odluke temeljiti prvenstveno na poznavanju vrijednosti krša i vode u njemu

„Voda ne poznaje administrativne granice koje je iscrtao čovjek, niti državne niti entitetske. Znanje, znanost i struka također…. Stoga, ne može se ni pitanje zaštite voda promatrati unutar bilo kojih i bilo kakvih granica te nužno upućuje na potrebu prekogranične i međuentitetske suradnje. Jedino takav pristup može biti jamstvo ne samo kvalitetnije zaštite krških voda, nego i osiguranja održivog razvitka naših gospodarstava. Takav pristup zagovara upravo ova konferencija i to me osobno raduje i ohrabruje“, kazao je Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u prigodi otvaranja druge znanstveno-stručne konferencije "Zaštita voda u kršu" koja se, u organizaciji Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, održava u Mostaru.

„Prije tri godine bio sam inicijator ovoga projekta - ove konferencije kojoj je cilj poticanje suradnje, znanstvenog i stručnog dijaloga kako bi se, kroz interdisciplinarni pristup, iznašla najbolja rješenja, a donositeljima odluka dale konkretne preporuke za bolje upravljanje i zaštitu vodnih resursa u krškim područjima. Zaštita prostora ne znači konzerviranje prostora nego održivo korištenje. Mjere i aktivnosti zaštite moraju biti odabrane na način da ne zaustavljaju neophodan gospodarski razvitak. Stoga je prijeko potrebno da znanost i struka, kroz ovakve i slične konferencije, daju prave, znanstveno utemeljene preporuke i savjete, te smjernice koje će donositeljima odluka omogućiti donošenje odluka koje će dovesti do učinkovitog upravljanja, ali i zaštite resursa u krškom području“, kazao je Herceg u pozdravnom obraćanju ističući, također, kako će Vlada Hercegovačko-neretvanske županije pažljivo slušati preporuke znanosti i struke te svoje odluke temeljiti prvenstveno na poznavanju vrijednosti krša i vode u njemu.

„Krška područja gotovo uvijek karakterizira visok stupanj ranjivosti, a njegove su hidrogeološke značajke takve da pogoduju vrlo brzom širenju onečišćenja i zagađenja vode u njima. Osobito su ugrožena područja Hercegovine i Dalmacije, konkretnije Hercegovačko-neretvanske i Dubrovačko-neretvanske županije. Imajući u vidu ranjivost ali i značaj voda krškog područja izražavam nadu kako će ova konferencija polučiti dobre rezultate i biti novi zamašnjak u zajedničkoj prekograničnoj suradnji u očuvanju svih onih vrijednost koje krš, ali i voda u kršu, već stoljećima imaju na ovim prostorima“, zaključio je Herceg.

Inače, Konferenciju je otvorila prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, a tijekom dvodnevnoga trajanja bit će održano niz predavanja domaćih i stručnjaka iz inozemstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije