sjednica

Vlada HNŽ-a utvrdila Prijedlog proračuna za 2021. godinu

23.12.2020.
u 17:01

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici u srijedu utvrdila je Prijedlog proračuna za 2021. godinu koji će, uz usvojeni Prijedlog zakona o izvršenju proračuna za 2021. godinu, biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru.

Tijekom rasprave Vlada je, uglavnom, prihvatila prijedloge, primjedbe i sugestije zastupnika u Skupštini koje su iznijeli tijekom skupštinske rasprave o Nacrtu proračuna, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a. 

Nastavljajući poticajnu politiku u strateškim granama gospodarstva, Vlada je, temeljem raspisanog Javnog poziva, dala suglasnost na prvu Listu poslovnih subjekata za subvencioniranje kamata na odobrena kreditna sredstva.

Tijekom rasprave ponovljeno je da je Vlada, u nastojanjima da pomogne gospodarstvenicima, s Razvojnom bankom FBiH potpisala Protokol o suradnji u svezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom covid-19, kojim su predviđeni izuzetno povoljni kreditni aranžmani.

Vlada je dala suglasnost na Financijski plan Ustanove "Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba" Stolac za iduću godinu u iznosu od 2.102.400 maraka, te ga uputila u daljnju skupštinsku proceduru.

Usvojena je i Odluka u svezi sa sudjelovanjem osiguranih osoba u troškovima zdravstvene skrbi na teritoriju HNŽ-a, kojom se predlaže da se od plaćanja premije oslobode djeca do navršene 18-te godine života, dragovoljni darivatelji krvi za tekuću godinu, ukoliko se utvrdi da su krv darivali deset i više puta i pod uvjetom da su krv darivali u prethodnoj godini najmanje jednom, te dragovoljni darivatelji krvi s utvrđenih pedeset i više darivanja krvi koji se trajno oslobađaju od plaćanja premije.

Nakon što je na ranije održanoj sjednici, Udruzi "Merhamet" MDD Regionalni odbor Mostar dodijeljeno 12.000 maraka, Vlada je usvojila Odluku o dodjeli novčanih sredstava ustanovama i udrugama u sklopu kojih su organizirane javne kuhinje.

Sredstva će dobiti Crveni križ grada Mostara - Narodna kuhinja u iznosu od 23.000 maraka, Pučka kuhinja Mostar u iznosu od 20.000 maraka, Udruga HO "Caritas biskupija Mostar - Duvno i Trebinje - Mrkan" Mostar u iznosu od 12.000 maraka i Udruga građana "Zajedno za naš grad" Mostar u iznosu od 5.000 maraka.

Vlada je, također, nakon provedenog postupka javnoga poziva, usvojila Odluku o odabiru 19 projekata socijalne politike koji se financiraju u ukupnom iznosu od 30.150 maraka.

Na sjednici je usvojena Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu prometa i veza - Upravi za ceste za potpisivanje okvirnih i godišnjih ugovora za izvođenje radova redovitog (ljetnog i zimskog) i pojačanog (investicijskog) održavanja, te nadzora na regionalnim i priključnim cestama u HNŽ-u za četverogodišnje razdoblje.

Na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa, Vlada je usvojila Odluku o odabiru korisnika sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama proračuna HNŽ-a za 2020. godinu s pozicije "Ostali izdaci za šport i uspješnim pojedincima" u iznosu od 120.000 maraka i Odluku o odabiru korisnika sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama proračuna HNŽ za 2020. godinu s pozicije "Ostali izdaci za kulturu" u iznosu od 112.000 maraka, navodi se u priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?