Vlada HNŽ-a pokrovitelj Balkanskog biciklističkog prvenstva na Blidinju

27.05.2024.
u 14:21

Organizatori manifestacije ''Blidinje Bike Festival'' koja se održava sedmu godinu zaredom, ali prvi put kao događaj više razine odnosno kao Balkansko prvenstvo, uz odobrenja Balkanskog i Svjetskog biciklističkog saveza, predstavili su danas predsjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Mariji Buhač projekt ovogodišnjeg događaja.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić naglasio je turistički i gospodarski značaj kako samog projekta koji prerasta u tradicionalan ljetni događaj u Parku prirode Blidinje, tako i činjenice da ove godine rade veliki iskorak u smislu okupljanja biciklista iz otprilike 20 europskih zemalja, s više stotina sudionika na stazama od 56 i 85 km.

- Svjetski biciklistički savez odobrio nam je organizaciju utrke prve klase, s krajnjom intencijom organiziranja Europskog prvenstva u Hercegovini, očekivano kroz predstojeće četiri godine. Projekt je iznimno složen, velik i sveobuhvatan, jer kroz tri dana, s otvorenjem 12. srpnja, osim službene utrke, isplanirali smo obiteljski rekreativni dan, prigodni sajam biciklističke opreme i autohtonih hercegovačkih proizvoda, ali i naše turističke ponude. Kako Blidinje administrativno pripada prostoru triju županija, tako su u organizaciju uključeni i obiteljski obrti, mala gospodarstva, ugostitelji i turistički djelatnici s prostora HNŽ-a, ZHŽ-a i HBŽ-a – pojasnio je Zorić.

Osim njega, o projektu su govorili i Marija Vukoja, čelnica projekta ''Visit Blidinje'' te Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za europske integracije pri Vladi ZHŽ-a, godinama aktivno uključen u projekte razvitka cikloturizma i brendiranja Hercegovine kao jedinstvenog turističkog proizvoda.

- Ovo je ozbiljan projekt na tragu razvitka turizma ne samo u HNŽ-u, nego Hercegovini kao regiji i zavrjeđuje našu pozornost i potporu. Cikloturizam nedvojbeno je jednom od najpotentnijih turističkih grana ovoga podneblja i, kao takva, prirodno se nameće među naše strateški bitne aktivnosti, osobito u svjetlu priprema izradbe Strategije razvitka turizma HNŽ-a. Potpora Vlade HNŽ-a neće izostati, a mišljenja sam kako, zajedno s kolegama iz susjednih županija, moramo snažno podupirati ideje i projekte koji vode stvaranju jedinstvenog hercegovačkog turističkog brenda koji nas čini globalno vidljivijima i privlačnijima. Balkansko, sutra i Europsko biciklističko prvenstvo u našem prirodnom biseru, Parku prirode Blidinje, svakako je jedan od takvih – zaključila je Buhač.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije