Nacrt zakona o podršci obitelji s djecom

Vlada FBiH utvrdila zakon radi izjednačavanja prava djece u FBiH

obitelj
25.02.2019.
u 16:14

Dječiji dodatak i novčana pomoć nezaposlenim rodiljama su osnovna prava koja, prema ovom zakonu, može ostvariti obitelj s djecom pri čemu su definirani nositelji prava, kao i jedinstvena osnovica za njihov obračun

Federalno ministartsvo rada i socijalne politike podsjetilo je danas da je, na prijedlog ovog ministarstva, na 149. sjednici 5. srpnja 2018. godine Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o podršci obitelji s djecom u Federaciji BiH, koji uređuje osnove materijalne podrške obiteljima s djecom, utvrđuje osnovna materijalna prava za ovu podršku (dječji dodatak i novčana pomoć nezaposlenim rodiljama), kao i postupak, uvjete i način za ostvarivanje prava, financiranje, nadzor i druga značajna pitanja iz ove oblasti.

Podrška obiteljima s djecom, prema ovom zakonu, podrazumijeva podršku kroz materijalna davanja, za pomoć u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i u njihovom osposobljavanju za samostalan život i rad. Namjera predlagača je da se svoj djeci osiguraju približno jednaki materijalni uvjeti za zdrav i pravilan psihofizički razvoj u obitelji. 

Dječiji dodatak i novčana pomoć nezaposlenim rodiljama su osnovna prava koja, prema ovom zakonu, može ostvariti obitelj s djecom pri čemu su definirani nositelji prava, kao i jedinstvena osnovica za njihov obračun (prosječna plaća u Federaciji BiH za prethodnu godinu). S ciljem otklanjanja mogućnosti diskriminacije po teritorijalnom principu, federalno i resorna županijska ministarstva usuglasila su se da uvjeti za ostvarivanje ovog minimuma osnovnih prava budu regulirani federalnim propisom. Ovakvo bi rješenje trebalo doprinijeti socijalno pravičnijem i fiskalno održivijem funkcioniranju sustava, ukidanju diskriminacije prema mjestu življenja, te izjednačavanju prava djece u Federaciji BiH.

Ostala prava iz važećeg federalnog zakona ne bi bila ukinuta, nego bi u cijelosti bila dana u nadležnost županijama i jedinicama lokalne samouprave.

Nacrtom zakona definirano je da je prvostupanjsko tijelo za rješavanje u postupcima utvrđivanja prava nadležna općinska služba. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike drugostupanjsko je tijelo za ostvarivanje prava na dječji dodatak, a županijsko ministarstvo nadležno za oblast socijalne i dječije zaštite za ostvarivanja prava na novčanu pomoć nezaposlenoj rodilji.

Novim Nacrtom zakona su propisane i obveze korisnika prava i nadležnog prvostupanjskog tijela, a sadrži i odredbe koje se odnose na izvore financiranja prava i nadležnog tijela za isplatu novčanih sredstava.

Uzimajući u obzir trenutno stanje u pogledu ostvarivanja prava, utvrđenih postojećim zakonima u oblasti zaštite obitelji s djecom, te nejednakost u ostvarivanju prava, koje su posljedica nejednakih financijskih mogućnosti županija novim je rješenjima predviđeno da dječji dodatak bude financiran iz proračuna Federacije BiH, dok se pravo na novčanu pomoć nezaposlenoj rodilji financira iz županijskih proračuna. Ovakvim bi zakonodavnim rješenjem fiskalno bili rasterećeni županijski proračuni, što bi omogućilo osiguranje sredstava za financiranje ostalih prava iz oblasti socijalne i dječje zaštite.

Nacrt predviđa i obilježavanje manifestacije Dječji tjedan u prvom tjednu mjeseca listopada s ciljem poticanja i organiziranja raznovrsnih kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih manifestacija posvećenih promoviranju Konvencije o pravima djeteta i poduzimanja drugih mjera i akcija za unapređenje razvoja brige o djeci i direktne podrške djeci radi njihovog efikasnijeg odgoja, obrazovanja i inkluzije, kao i podrške koje izlaze iz sustava javne brige.

Utvrđen je i nadzor i praćenje njegove primjene, kao i kaznene odredbe, kaže se u priopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, koje poziva oba doma Federalnog parlamenta da ovaj Nacrt zakona razmatraju i usvoje, prenosi Vlada FBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije