sjednica

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o mirnom rješavanju radnih sporova

27.12.2017.
u 14:17

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila Prijedlog zakona o mirnom rješavanju sporova koji predstavlja pravni mehanizam za ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava iz radnog odnosa, kroz socijalni dijalog kojeg potiču miritelji i arbitri.

Cilj ovakvog načina rješavanja radnih sporova jeste promicanja pristupa pravdi, kao jednog od osnovnih ljudskih prava propisanih Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i rasterećenje sudova, te postizanja dogovora o sporu u kraćem roku u odnosu na dugotrajnost postupaka koji se vode pred sudom.

Osnovno načelo od kojeg Zakon polazi je dobrovoljnost na osnovu koje strane u individualnom, odnosno kolektivnom sporu dobrovoljno odlučuju o mirnom rješavanju radnog spora, te same biraju miritelje i arbitre.

Mirovno vijeće za terotorij FBiH čine po jedan predstavnik strana u sporu, te miritelja kojeg one izaberu s liste koju utvrđuje resorni federalni ministar.

Formiranje mirovnog vijeća na razini županije, njegov sastav i način rada propisuju županijski propisi.

Donošenje ovog zakona predviđeno je Programom rada Vlade FBiH za 2017. godinu, a u vezi je i s provođenjem aktivnosti iz Akcijskog plana Federacije BiH za realiziranje Reformske agende BiH 2015.-2018. godina.

Za provođenje ovog zakona bit će potrebno kontinuirano osiguravati proračunska sredstva jer on propisuje pravo na naknadu miritelja i arbitara. Međutim, svaka strana u individualnom, odnosno kolektivnom sporu snosi svoje troškove nastale u postupku mirenja.

Kako ovaj zakon uređuje oblast iz zajedničke nadležnosti federalne i županijskih vlasti, Prednacrt zakona o mirnom rješavanju radnih sporova dostavljen je svim županijama. Pozitivna mišljenja dali su Županija Sarajevo, Unsko-sanska, Bosansko-podrinjska, Zapadnohercegovačka i Srednjobosanska županija. Pozitivno mišljenje dao je i Tuzlanska županija, uz određene primjedbe koje su razmotrene.

Također, Nacrt zakona razmatralo je i Ekonomsko-socijalno vijeće za teritorij FBiH koje je o njemu dalo pozitivno mišljenje, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije