Malim potrošačime cijena neće biti veća

Vlada FBiH traži analizu prije poskupljenja struje za poduzeća

05.11.2021.
u 21:58

Sve tri teme o kojima su jučer članovi Vlade Federacije BiH raspravljali na posebnoj tematskoj sjednici vezanoj za energetske projekte i krize vjerojatno su među top pet najtežih, ali i najintrigantnijih u ovome entitetu zbog niza loših odluka vlasti, promjena globalnih okolnosti ali i višegodišnjih naslijeđenih problema, piše Večernji list BiH.

Najvažnije je da se Vlada uključila u najave poskupljenje električne energije te zatražilo procjenu kako bi to utjecalo na ukupno djelovanje Vlade, ali i općenito održavanje gospodarstva u FBiH. Zamjenica premijera i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević je za Večernjak rekla kako treba provesti dubinsku analizu prije donošenja odluke o poskupljenju cijene električne energije za gospodarstvenike koju su najavile dvije Elektroprivrede u Federaciji BiH. 

Zaštita tržišta

“Opći je zaključak da moramo utvrditi kakve bi učinke imala takva odluka. Odlučili smo uspostaviti povjerenstvo sastavljeno od javnih poduzeća, dviju elektrprivreda sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru, te stručnih institucija kao što je FERK kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za zahtjeve za poskupljenje struje i kako bi to utjecalo i na politike koje vodi Vlada. Moramo zaštititi naše tržište dok se događaju ovi poremećaji”, istaknula je ministrica Milićević. Po njezinim riječima u sljedeća dva tjedna Vladi bi se trebali ponuditi odgovori na sva pitanja oko poskupljenja električne energije kao i visine toga poskupljenja. Veću cijenu električne energije i to za gospodarstvo zatražile su obje Elektroprivreda u Federaciji BiH kroz tri različite tarife ovisno na kojem naponu rade ta poduzeća, odnosno rasvjeta koju koriste gradovi i općine. Ministrica je rekla kako Vlada oko problemima nastalik oko plina nije zauzimala stranu, osim da je manipulacijama i obmanama bila uvučena u sukob oko opskrbe plinom koji je nastao na relaciji BH Gasa i Energoinvesta, te promjene plinovoda. 
“Vlada je uvučena u taj spor koji je sada predmet obrade tužiteljstva, SIPA-e i drugih institucija za provedbu zakona. Vlada je obmanuta oko pitanja opskrbe plinom zbog čega kompanija iz Mađarske tužni Vladu Federacije BiH. Budući mi tu nemamo nikakvu odgovornost zatražili smo da Energoinvest i BH Gas preuzme svu odgovornost na sebe”, pojasnila je ministrica financija Federacije BiH. Na jučerašnjoj sjednici Vlada FBiH je nastavila raspravu koju je započela prije tjedan dana po kojoj je pokrenut arbitražni postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Zürichu koji je pokrenula kompanija Flodgazszallito Zartoruen Mukodo Reszvenytarsasag (FGSZ). Prema toj obavijesti, ova privatna kompanija sa sjedištem u Mađarskoj tužila je u Zürichu Energoinvest d.d. Sarajevo, BH-Gas d.o.o. Sarajevo i Vladu FBiH zbog prava na naknadu u iznosu od 21,1 milijun američkih dolara za raskid dugoročnog ugovora o transportu prirodnog plina od 23. travnja 1998. godine. Upravo ta odluka bila je prijelomna točka, zbog čega se Vlada razišla s donedavnim direktorom BH-Gasa Jasminom Salkićem, kadrom SDA.

Plinovod prioritet

Nakon toga ospkrba plinom je prebačena na plinovod “Turski tok” na kojemu se ovoga tjedna dogodila havarija i samo zahvaljujući činjenici da nije bilo toliko hlado vrijeme, te je srbijanska strana pokazala spremnost pomoći, nije se dogodio potpuni raspad sustava opskrbe plinom u Sarajevu i okolici. Valja reći kako je na jučerašnjoj sjednici Vlade iz Ministarstva energetike, industrije i rudarstva predloženo da se reafirmira tema izgradnje skladišta plina, dok je druga po redu, ali i značenju označen plinovod s Hrvatskom na čijoj se pripremi za građanje došlo daleko. Hrvatskoj nedostaje nekoliko deseteka kilometara da bi se došlo do spoja koji bi BiH povezao s ovom plinskom vezom i izvuklo iz ovisnosti od ruskog plina. Vlada je na posebnoj sjednici raspravljala i o Bloku 7, odnosno propasti projekta izgradnje nove termoelektrane kod Tuzle. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?