Vlada FBiH prihvatila inicijativu za financiranje infrastrukturnih projekata

21.09.2017.
u 12:39

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i prihvatila inicijativu da sredstva iz akumulirane dobiti javnih preduzeća i iz klirinškog duga Ruske Federacije budu usmjerena za realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da hitno, a najkasnije u roku od 30 dana, osiguraju održavanje skupština u resornim javnim preduzećima.

Prihvatila je i slijed aktivnosti s ciljem realizacije projekata predloženih inicijativom resornog federalnog ministarstva.

Federalna ministarstva prometa i komunikacija, finansija, energije, rudarstva i industrije, JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar i JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo zaduženi su da, u okviru svojih nadležnosti i u saradnji s nižim nivoima vlasti, poduzmu sve potrebne aktivnosti u cilju realizacije današnjih zaključaka.

Federalno ministarstvo financija zaduženo je da, u što kraćem roku, pripremi Rebalans Proračuna FBiH u skladu sa ovim zaključcimna, a Autoceste FBiH i Ceste FBiH rebalanse svojih planova poslovanja za 2017. godinu.

Kao prioritetni projekti, u današnjoj informaciji su navedeni izgradnja brze ceste Lašva - Nević Polje, cestovno povezivanje Sarajeva i Goražda, zaobilaznice Mostar - jug i Mostar - sjever (kao dionice autoceste na Koridoru Vc), Gradska prva transferzala Sarajevo i autocesta Žepče - Tuzla.

Konačnu odluku o ovoj inicijativi i njenoj realizaciji donijet će Parlament FBiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?