sjednica vlade fbih

Vlada FBiH odobrila 1.4 milijuna KM za umirovljenje zaposlenih

25.10.2018.
u 16:14

Vlada Federacije BiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu, nije prihvatila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskiom i invalidskom osiguranju, koji su podnijeli zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Azra Hadžić-Bećirspahić i Kasim Mulalić. 

Kako je obrazloženo, ova inicijativa nije mogla biti prihvaćena budući jer je resorno ministarstvo već u postupku pravljenja Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji se, dijelom, odnosi na predložene izmjene.

Uz isto obrazloženje, nije prihvaćena ni inicijativa za izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koju je podnijela izaslanica u Domu naroda Parlamenta FBiH Segmedina Srna - Bajramović.

Federalna vlada nije prihvatila inicijativu Kluba samostalnih zastupnika u Skupštini Tuzlanske županije da u nadležnost Porezne uprave FBiH budu uvršteni Zakon o financijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u razdoblju od 2008. do 2015. godine i Zakon o reguliranju dospjelih, a neuplaćenih obveza po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti rudnika uglja u Tuzlanskoj županiji. Riječ je o istoj inicijativi koju je Vlada Tuzlanske županije dostavljala 2015., 2016., 2017. i 2018. godine.

Nakon što je razmotrila inicijativu koju je uputio gradski tržišni i turističko-ugostiteljski inspektor iz Tuzle Fedor Pavlović, Vlada je ocijenila da nema potrebe za davanje autentičnog tumačenja člana 55. stav (2) Zakona o unutarnjoj trgovini.

Vlada smatra da nije potrebno ni autentično tumačenje odredbe člana 22. stav 4. Zakona o radu, što je traženo inicijativom koju je podnio ministar obrazovanja u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović.

Za PDV na doniranu opremu 27.600 KM

Federalna vlada odobrila je izdvajanje 27.600 KM iz tekuće rezerve proračuna FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u svrhu plaćanja PDV-a na doniranu opremu za uspostavljanje sustava praćenja šumskih požara u FBiH.

Opremu za praćenje vozila sa softverskom montažom, s ciljem sprječavanja nastanka i širenja požara u FBiH, donirala je Turska generalna uprava za šumarstvo.

Sredstva za umirovljenje zaposlenih  

Današnjom Odlukom, Vlada FBiH je odobrila dodjelu dijela sredstava Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije u ukupnom iznosu od 1.470.248,85 KM, namijenjenih za izmirenje dugovanja gospodarskih društava za neuplaćene doprinose za MIO zaposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a nije im uplaćen radni staž.

Tvornici konfekcije Borac d.d. Banovići - u stečaju odobreno je 71.772,77 KM, za pet zaposlenika, KTK Visoko d.d. Visoko odobreno je 300.794,34 KM za 60 zaposlenika, TTU d.d. Tuzla - u stečaju, 97.861,74 KM za 34 zaposlenika i Hidrogradnji d.d. - u stečaju Vogošća 999.820 KM za 61 zaposlenika.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima sklopiti ugovore o dodjeli grant sredstava. Gospodarskim društvima koja zaključe ugovor, sredstva će biti uplaćena na račun Federalnog zavoda MIO, u skladu s dostavljenim popisima zaposlenika koji su stekli uvjete i ostvarili pravo za odlazak u mirovinu.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?