Održana sjednica

Vlada FBiH nastavlja s mjerama štednje

25.06.2016.
u 08:00

Vlada FBiH nastavlja s mjerama štednje. Njima se, uz ostalo, Vlada bavila i na jučerašnjoj sjednici. Nakon moratorija na zapošljavanje i ostvarenih ušteda u iznosu od 13,2 milijuna KM, zbog čega je dobila pohvale i od MMF-a, nastavlja se s mjerama štednje i na drugim poljima.

Vozni park Federacije

Nove uštede, prema procjenama, mogle bi se ostvariti nadzorom korištenja službenih automobila. Vozni park FBiH vrijedan je oko 30 milijuna KM, ima 880 vozila, a godišnje se na njihovo održavanja troše oko 4 milijuna KM. Polazeći od stajališta da su troškovi održanja previsoki, Vlada FBiH, na temelju izvješća radne skupine čija je zadaća bila načiniti analizu voznog parka i troškova koje proizvodi, odlučila se, prije svega, staviti pod nadzor vozila. Planira to učiniti uvođenjem jedinstvene baze podataka, ugradnjom uređaja za praćenje kretanja vozila te pomnim praćenjem potrošnje troškova održavanja. U slučajevima gdje su troškovi previsoki i na godišnjoj razini prelaze vrijednost vozila, išlo bi se u nabavu novog. Prilikom rasprave o ovoj točki čulo se kako se jednim od takvih automobila, među najstarijima u voznom parku u vlasništvu FBiH, vozi i premijer Fadil Novalić. Na tragu mjera ušteda, Vlada FBiH donijela je i odluku o izmjeni uredbe za službena putovanja, odnosno brisanju članka 18. uredbe o naknadama troškova za službena putovanja kojom su čelnicima izvršne vlasti, ministrima u Vladi i državnim službenicima povećane dnevnice za službena putovanja u rasponu od 10 do 25 posto. Izmjenom uredbe dnevnica za službeno putovanje na području BiH ista je za sve i utvrđena u visini od 25 KM, dok su dnevnice za inozemstvo utvrđene posebnim prilogom.

Kredit za autoceste

Prihvaćanjem dokumenta politike o ograničavanju javne potrošnje za plaće i naknade troškova zaposlenih ispunjena je i posljednja mjera Vlade FBiH za zaključenje aranžmana s MMF-om. Vlada je utvrdila i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obveznom osiguranju od odgovornosti te ga uputila u Parlament. Vlada je utvrdila listu investicijskih projekata za FBiH u sektorima poljoprivrede, energetike, industrije, prometa, turizma i zaštite životne sredine. Riječ je o listi projekata koji predstavljaju potencijalne investicije koje će biti financirane iz privatnih i drugih izvora, a plan ostaje otvoren i za nove projekte. Ukupna vrijednost projekata iznosi nešto više od 21 mlrd. KM, od čega se 215 mil. KM odnosi na projekte iz sektora poljoprivrede, 11,8 mil. na energetiku, 635,6 mil. na industriju, 7,9 mil. na sektor prometa i veza i 615 mil. na oblasti turizma i zaštite životne sredine. Prihvaćeno je zaduženje FBiH po ugovoru o zajmu između EBRD-a i BiH za realizaciju projekta koridora Vc od 80 mil. eura. Ova sredstva će biti korištena za poddionice autoceste Buna - Počitelj, Donja Gračanica - Tunel Pečulj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj - Klopče. Vlada je dala prethodnu suglasnost da Dalibor Miloš, Zdenko Klepić i Zoran Pandža budu imenovani za članove NO Aluminij.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije