Poboljšanje položaja

Vlada FBiH i umirovljenici postigli dogovor, prosvjedi otkazani

dogovor
klix.ba
Autori: VLm, Klix
14.09.2015.
u 16:02

U Vladi Federacije BiH potpisan je sporazum između predstavnika umirovljenika u FBiH i Vlade FBiH kojim su se dvije strane dogovorile da zajedničkim snagama rade na poboljšanju položaja umirovljenika u FBiH.

Sporazum je ispred Vlade FBiH potpisao premijer Fadil Novalić, dok su kao predstavnici umirovljenika sporazum potpisali Mehmedalija Rapa (Savez Udruženja umirovljenika u FBiH) i Ivan Kožul (Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH).

"Premijer i Vlada FBiH su prihvatili sve zahtjeve umirovljenika pa su se time stekli uvjeti za otkazivanje prosvjeda zakazanih za 29. rujan", kazano je.

Prva točka potpisanog sporazuma je konsolidacija financijskog stanja u Federalnom zavodu mirovinsko-invalidskog osiguranja kao i isplata mirovina u što je moguće kraćem vremenskom roku. Mirovine za kolovoz trebaju biti isplaćene do 15. rujna, za rujan do 10. listopada i za listopad do 5. studenog kao i za svaki sljedeći mjesec do petog u mjesecu.

Drugi zahtjev koji je Vlada prihvatila jeste donošenje seta zakona iz oblasti reforme mirovinsko-invalidske zaštite. Tu se prije svega misli na Zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju, Zakon o Federalnom zavodu PIO, i Zakon o doprinosima. Svi ovi zakoni trebaju biti usvojeni do 1. siječnja 2016. Prije slanja u parlamentarnu proceduru zakone će odobriti udruge umirovljenika.

Dogovoreno je i da će najmanje 20 posto sredstava iz velike privatizacije biti uplaćeno za Federalni zavod PIO.

Ivan Kožul je rekao da su ovim sporazumom, koji su prihvatili svi umirovljenici, predstavnici umirovljenika zadovoljni.

"Nadam se da će sporazum uroditi plodom i da ćemo postići ove ciljeve koje smo predvidjeli. Izmjene zakona dat će nam šansu za izmjenu standarda posebno onih umirovljenika koji su radili 40 godina", rekao je Kožul.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?