Vlada F BiH utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o matičnim knjigama

24.08.2017.
u 14:07

 Provodeći presudu Ustavnog suda FBiH, Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Mostaru utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenoj proceduri uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o matičnim knjigama, koji je na snazi od 2012. godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Naime, Ustavni sud FBiH je utvrdio kako je člankom 72a. Zakona o matičnim knjigama povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Maglaj. U međuvremenu je još nekoliko jedinica lokalne samouprave Ustavnom sudu FBiH podnijelo zahtjeve za zaštitu prava na lokalnu samoupravu. Stoga se predložena izmjena odnosi na brisanje članka 72a. iz Zakona o matičnim knjigama. Sporna odredba se odnosi na posebne uvjete rada i odgovornost kao temelje za vrjednovanje poslova.

Naime, člankom 72a. se kaže kako pitanja iz područja matičnih knjiga i matičnog registra predstavljaju iznimno bitan i poseban javni, kao i osobni interes građana, te iziskuju stalni pojačani stupanj psihičkog i fizičkog napora i odgovornosti.

Prema ovom članku, djelatnici su sredstva za plaće stjecali pod istim uvjetima koji vrijede za državne službenike i namještenike u općinskim i gradskim službama za upravu, odnosno za razini županija i Federacije BiH prema županijskim i federalnim tijelima uprave, uvećanu od 10 do 20 posto od osnovne plaće, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?