Fadil Novalić

Vlada će se sada fokusirati na sektor poslovne klime i konkurentnost

Fadil Novalic
26.04.2016.
u 10:10

Poslovna klima podrazumijeva početak procesa formiranja gospodarskih sudova, uređenje stečajnog postupka, predstečajnog poravnanja, kao i kreiranje koncepta i rada na stvaranju okruženja za otvaranje tzv. one stop shopa u svakoj općini, rekao je Novalić

Vlada FBiH je funkcionalna i stabilna od formiranja nove parlamentarne većine. To je za Vladu značajno radi bržeg usvajanja zakona koje Vlada upućuje u parlamentarnu proceduru, a dio su reformske agende i kao takvi važni stupovi ekonomske reforme, izjavio je za Start federalni premijer Fadil Novalić.

Novalić navodi da je Vlada Federacije BiH predano radila u protekloj godini.

- Značajan dio ovog razdoblja bio je obilježen izostankom parlamentarne većine. U razdoblju donošenja nekih od najznačajnijih zakona za FBiH, Vlada je radila u nepotpunom sastavu. Međutim, uspjeli smo realizirati većinu planiranih aktivnosti i time smo zadovoljni - ocijenio je.

Premijer ističe da je u proteklom razdoblju Vlada FBiH utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru 24 nacrta zakona i 60 prijedloga zakona. Donijela je i niz uredbi od vitalnog značaja za FBiH iz oblasti kreiranja boljih socijalnih prilika, usmjerenih ka ograničavanju rasta javne uprave i javne potrošnje putem moratorija na zapošljavanje.

- To je bila prva i jako značajna mjera Vlade FBiH, što je vidljivo iz rebalansa prošlogodišnjeg federalnog proračuna, odnosno uštede od 13,6 posto po pitanju plaća i naknada. U sferi kreiranja boljih socijalnih prilika najznačajniji su sporazumi sa umirovljenicima i rudarima, te uplate mirovinskog staža za zaposlene u gospodarskim društvima s poteškoćama. Smanjenaje cijena plina i dva puta, za 15,1 i za 15,6 posto. U jednoj godini intervenirali smo u ukupno 25 poduzeća. Rješavali smo problem nelikvidnosti, umirovljenja i restrukturiranje. Tu svakako treba spomenuti Agrokomerc, Vitezit, Enetgoinvest, Rudnike, KTK Visoko, Hidrogradnju, Feroelektro, BH Airlines, Konfekciju Borac, Krivaju, Energopetrol, Aidu, TTU... Uvjereni smo da ćemo do kraja mandata restrukturirati neka od navedenih poduzeća, te im omogućiti pokretanje poslovnog procesa. Samim tim, ona više neće biti predmet socijalnog nezadovoljstva. Radi društvene stabilnosti, izražavajući socijalnu osjetljivost, intervenirali smo i u privatnim poduzećima kao što su Konjuh, Rudstroj Kakanj, Dita, Gredelj - Dobošnica, Livnica čelika Tuzla... - izjavio je Novalić.

Upitan čime se sada bavi Vlada FBiH, odnosno na čemu će raditi, recimo, do kraja svibnja, najavio je da će se, prema Akcijskom planu za provedbu reformske agende, Vlada u narednom razdoblju fokusirati na sektor poslovne klime i konkurentnost.

- Poslovna klima podrazumijeva početak procesa formiranja gospodarskih sudova, uređenje stečajnog postupka, predstečajnog poravnanja, kao i kreiranje koncepta i rada na stvaranju okruženja za otvaranje takozvanog one stop shopa u svakoj općini. Na pratećim zakonima se radi i na tome će biti težište rada Vlade Federacije u ovoj godini - izjavio je Novalić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije