Još jedan izum Aladina Ferizovića iz Bihaća

Vjetroturbine su budućnost u proizvodnji električne energije

03.07.2022.
u 08:09

Iako već godinama nemaju udrugu koja bi im pomogla da svoje izume lakše predstave na domaćim i međunarodnim sajamskim manifestacijama, a neke i patentiraju, inovatori Unsko-sanske županije vrijedno rade i stvaraju svoje proizvode na korist bh. društva, piše Večernji list BiH.

Zaštita od zlouporabe


Kako kažu, potporu im pruža Zaklada "Mozaik" koja financira troškove patentiranja izuma i tako im pomaže da ih zaštite od svake zlouporabe i neovlaštenog korištenja tuđeg intelektualnog vlasništva. Među bihaćkim inovatorima vladaju podijeljena mišljenja o tome treba li im udruga ili ne jer ona već godinama ne postoji.

Aladin Ferizović sa svojim je pokojnim ocem Hajrudinom tijekom Domovinskog rata radio za potrebe namjenske vojne industrije, a aktivan je i danas. U njegovoj radionici od početka rata do sad nastalo je više od pedeset izuma od kojih je patentirano desetak. Kaže kako nakon 20 godina od prijave patenta oni postaju međunarodno vlasništvo i koriste se u svijetu. Patentirao je specijalnu libelicu na fleksaricama i bušilicama, različite modele strojeva koje je proizveo još njegov otac. Posljednje je izumio vertikalne vjetroturbine koje su budućnost u proizvodnji električne energije pomoću snage vjetra. - Naš gradonačelnik Šuhret Fazlić jedini je od rata do danas prepoznao značaj inovatorstva i inovatora pa mi je 3500 KM dao za prototip ove vertikalne turbine. Nedavno nam je potporu pružila Zaklada "Mozaik" koju smatram iznimno važnom. Ona nam je osigurala plaćanje patenta. Mi sastavimo ugovor s njima. Naše je izumiti, napraviti prototip, njihovo je predstaviti vani i platiti dadžbine. Nema politikantstva nego samo projekt i djelo - kaže Aladin Ferizović.

Zaklada "Mozaik" iz Sarajeva ovom inovatoru osigurala je financijsku potporu za izradu patenta vjetroturbine.

- Osim toga, osigurana su također i sredstva u vrijednosti od oko 8000 KM za međunarodnu zaštitu patenta. Tu je uključena i trenutačno podnosi zahtjev za europsku zaštitu patenta, također oko 8000 KM, a uz to sve, patent vjetroturbina dobio je i maksimalni iznos sredstava Startup studija za kreiranje, stvaranje tog velikog prototipa koji bi se mogao mjeriti gdje bi se mogli prikazati neki izlazni i ulazni podaci i kao takav pripremio bi se za tržište - kaže Robert Ružnić, voditelj Startup studija u Bihaću. Za razliku od Aladina Ferizovića, Esad Delić Ibukić, inovator i profesor stručnih predmeta u Elektrotehničkoj srednjoj školi u Bihaću, tvrdi da je inovatorima udruga potrebna.

- Morate se nekomu obratiti, imati neki kontakt. Kad imate neku inovaciju, što ćete s njom, komu se prijaviti? - kaže Esad Delić Ibukić.

Potrebni sajmovi

Iniciranjem sajmova inovatora u BiH, poput onih u RH i Srbiji, Zürichu i Parizu, inovatori bi stekli korisna znanja i iskustva jer je prijava i izrada patenta dugotrajan proces za koji mora postojati baza podataka, je li to već netko prethodno patentirao u svijetu, smatra Delić Ibukić. Iz Startup studija pozvali su sve mlade iz USŽ-a koji imaju inovativne ideje, a smatraju da posjeduju tržišni potencijal, da im se obrate. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije