Ulazi se u Veliki tjedan

Vjernici obilježili blagdan Cvjetnica

cvjetnica
20.03.2016.
u 13:15

Ovim današnjim danom se ulazi u Veliki tjedan, odnosno Tjedan muke i smrti Isusove

Kršćanski vjernici diljem svijeta danas slave blagdan Cvjetnice ili Nedjelja Muke Gospodnje. I u gradovima u BiH je proslavljen ovaj blagdan. 

U Sarajevu je danas svečanim Misnim slavljem u katedrali Srca Isusova obilježena Cvjetnica - nedjelja Muke Gospodnje kojom Crkva započinje Veliki odnosno sveti tjedan. 

Misu je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz suslavlje sa svećenicima. Vjernici su predvođeni kardinalom Puljićem i svećenicima s maslinovim grančicama obišli Katedralu uz prigodne molitve.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić se prisjetio nedavnog hodočašća u Svetu Zemlju gdje su hodili stopama Kristovim i pohodili mjesta koja opisuju evanđelisti. 

Za mladog studenta prve godine Vrhbosanske Bogoslovije Bosanske Ivana Matijevića ovo je važan dan.

- Danas slavimo Isusov ulazak u Jerusalem kada su ga vjernici i Židovi dočekali s maslinovim grančicama. Dočekali su ga kao židovskog kralja, a nakon pet danas su ga razapeli, kazao je za Fenu Matijević.

Pojasnio je da se ovim današnjim danom ulazi u Veliki tjedan, odnosno Tjedan muke i smrti Isusove.

Inače se Veliki tjedan naziva i Tjednom muke te Svetim tjednom, a označava posljednje Kristove dane.

Po vjerskim običajima koji se u BiH i danas održavaju, Velikom tjednu, najčešće ujutro na Veliki četvrtak, održava se misa posvete ulja na kojoj se blagoslivlja ulje za svetu potvrdu, bolesničko pomazanje i katekumene, a uvečer se na Veliki četvrtak obilježava sjećanje na Posljednju večeru.

Na Veliki petak nema sv. Mise, obilježava se samo sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu, dok je Velika subota dan tišine do Vazmenog bdijenja u subotu navečer, koje je vrlo bogato obredima, a u nedjelju, na Uskrs, slavi se Isusovo uskrsnuće i pobjeda nad grijehom i smrti.

Na Cvjetnicu svećenik nosi crvenu, a ne ljubičastu boju odjeće kao u ostalim korizmenim danima. Umjesto redovitoga čitanja evanđelja, na Cvjetnicu se čita Muka (po Mateju, Marku ili Luki). Po običajima koji su se zadržali i u BiH, blagoslovljene grančice se obično nose kući i zataknu za križ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?