sudbonosno "da"

Vjenčanja u pandemiji: Znatno manji broj sklopljenih brakova nego prošle godine

Emica Elvedji/PIXSELL
23.11.2020.
u 07:11

Izgovoriti sudbonosno "da" ovih dana nije nimalo lako. O velikim, raskošnim i glamuroznim vjenčanjima mnogi će, sudeći prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, moći samo sanjati neko određeno vrijeme.

Vjenčanja do daljnjeg ostaju u užem krugu obitelji i prijatelja, kažu za Klix.ba to iz brojnih sarajevskih općina.

Međutim, brojne parove pandemija koronavirusa i sva pravila koja su uvedena kako bi se suzbilo širenje zaraze nisu zaustavili u namjeri da se jedno drugom zavjetuju za cijeli život.

Zadovoljni rezultatom sklopljenih brakova usprkos novim mjerama su u Općini Ilidža, gdje je od veljače brak sklopilo 480 parova.

"S obzirom na stanja koja su posljedica velikog broja zaraženih i zabrane okupljanja, mi na Ilidži možemo se pohvaliti da ljubav ipak pobjeđuje. Od veljače je matičar Općine Ilidža vjenčao 480 parova", kaže voditeljica Odsjeka za informiranje Edina Ičindić.

Istina, okolnosti su se promijenile, dodaje ona, pa je tako sada na vjenčanju u dvorani Općine dozvoljeno maksimalno 20 osoba, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

"Izvan zgrade Općine Ilidža, odnosno po restoranima i dvor, anamabrak su sklopila 94 para. Rekla bih da ljubav ne poznaje zabrane i prepreke, pa tako ni COVID-19 ne može stati na put osnovnoj ljudskoj potrebi za ljubavlju", kazala je Ičindić.

S druge strane, u Općini Centar je od veljače, do kraja studenoga sklopljeno 350 brakova, dok je, kako kažu, u 2019. godini u istom razdoblju sklopljeno 460 brakova.

"U najvećem broju slučajeva mladenci su bili primorani mijenjati svoje planove, otkazivati vjenčanja i pomjerati datume vjenčanja. Ovo navodimo iz razloga što smo imali neke bračne partnere koji su u više navrata bili primorani pomjerati datum vjenčanja, a razlog je što se znalo dogoditi da su mladenci ili netko od njihovih bližnjih srodnika bili zaraženi koronavirusom pa su bili primorani ići u izolaciju", kažu iz Općine Centar.

Prije nekoliko dana imali su neobičnu situaciju da je bračni par iz petog puta uspio zaključiti brak.

"Matičari su se prilagodili novoj situaciji i nastojimo maksimalno izaći ususret mladencima koji su se odlučili na vjenčanje usred pandemije. Vjenčanja se obavljaju s malim brojem uzvanika, u skladu s epidemiološkim propisima", napominju iz Općine Centar.

Nešto manji broj sklopljenih brakova od veljače je u Općini Novo Sarajevo, tek njih 221.

"Prisutni na vjenčanjima su obvezni nositi maske i zaštitne rukavice tijekom ceremonije vjenčanja. U ovom razdoblju su, više nego ikada prije, u trendu manja i mala vjenčanja, vjenčanja u kojima su mladenci okruženi kumovima, najbližim članovima obitelji i uskim krugom prijatelja", kažu iz Općine Novo Sarajevo.

Najmanje brakova u istom razdoblju sklopljeno je u Općini Stari Grad, samo 186.

"Od početka pandemije koronavirusa, točnije od veljače 2020. godine, znatan broj zakazanih vjenčanja je otkazan ili odgođen. S obzirom na to da je tijekom ljeta epidemiološka situacija bila znatno povoljnija, broj prisutnih uzvanika na vjenčanjima je bio malo veći, ali i dalje uz strogo pridržavanje distance i drugih mjera. Ista praksa se zadržala do danas", kažu iz Općine Stari Grad.

Iz Agencije za statistiku BiH kažu kako je u prvih šest mjeseci 2020. godine za 29,94 posto manje sklopljenih brakova u odnosu na isto razdoblje 2019.

"Tijekom prvih šest mjeseci 2020. godine u Bosni i Hercegovini sklopljeno je 5.290 brakova, što u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. godine pokazuje smanjenje za 29,94 posto. Tijekom prvih šest mjeseci 2020. godine razvedena su 892 braka, što predstavlja smanjenje od 21,75 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine", podaci su Agencije za statistiku BiH.

Dakle, kako se može zaključiti, nije lako ni mladencima, a ni organizatorima koji zbog krize već sada bilježe gubitke, a posebno je teško onima kojima je to obiteljski posao od kojeg žive cijele godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?