Dopredsjednik VTK BiH

Vjekoslav Vuković na sjednici Glavne skupštine Eurokomore u Bruxellesu

07.05.2022.
u 08:55

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković nazočio je izanrednoj i 131. Redovitoj sjednici Glavne skupštine Eurokomore koja je održana u Bruxellesu, 29. svibnja 2022. godine. 

Na izanrednoj sjednici su između ostalog usvojene izmjene Statuta Eurokomore, te produžen mandat članova Upravnog odbora na dvije godine (aktualnom Upravnom Odboru mandat će trajati do kraja 2023. godine). Podsjećamo da je dopredsjednik Vuković član Upravnog odbora Eurokomore od 2018. godine, te da je tri puta reizabran na navedenu funkciju.

Odmah nakon izanredne sjednice održana je i 131. Redovita sjednica Glavne skupštine Eurokomore tijekom koje je raspravljano o napretku koji je postigla povjerenica Von der Leyen u dosadašnjem mandatu, kao i o implikacijama ekonomskog utjecaja rata u Ukrajini slijedom čega je predsjednik Eurokomore Luc Frieden pozvao Komisiju, Parlament i Vijeće da još čvršće vode računa o konkurentnosti europskih poduzeća.

Uzimajući u obzir činjenicu da sukob u Ukrajini ulazi u svoj treći mjesec, komore širom Europe potvrdile su sve očitije posljedice u vidu povećanja troškova energije/sirovina i prekida lanca opskrbe koji guše oporavak i narušavaju povjerenje među kompanijama. Predsjednik Eurokomore istaknuo je da rat u Ukrajini doprinosi izazovnom kontekstu, te da je sada imperativ da Komisija i zakonodavci ostanu svjesni izazovnih uvjeta poslovanja širom Europe.

Nakon sjednice Glavnee skupštine Eurokomore, a na poziv CEFTA Tajništva, dopredsjednik Vuković je zajedno s izaslanstvom Komore i predstavnicima bh. kompanija koji su boravili u Bruxellesu, posjetio Tajništvo i tom prilikom održao sastanak sa direktorom Emirom Đikićem i suradnicima. 

Razgovarano je o aktivnostima koje CEFTA trenutno provodi, uz poseban naglasak na neusvajanje određenih odluka od strane vlasti BiH, a koje u mnogome koče dalje procese. Gospodarstvenici su imali prilike ukazati na potrebu usklađivanja određenih standarda i certifikata, te su istaknuli i druge probleme s kojima se susreću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?