Obnova proizvodnje

Vitezit prilika za stotine novih radnih mjesta u središnjoj Bosni

11.03.2021.
u 12:29

Dolaze li bolja vremena za Vitez i Lašvansku dolinu u obliku stotina novih radnih mjesta u vojnoj industriji - legitimno je pitanje koje se postavlja nakon nedavne objave informacije kako je posrnuli div industrije - tvornica eksploziva Vitezit prodana kompaniji Winsley Defence Group u vlasništvu hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonka Zubaka.

Očekivani značaj

Načelnik općine Vitez Boris Marjanović osvrnuo se u izjavi za Večernji list na sve dobro što bi za Vitez i cijelo područje Lašvanske doline donijelo ponovno pokretanje proizvodnje u Vitezitu. Kaže kako bi takvo što bilo od iznimnog značaja za općinu Vitez, ali i Lašvansku dolinu, a samo pokretanje proizvodnje u praksi bi značilo nova radna mjesta, kao i podizanje standardna. Jasno je, naime, koliko jedan proizvodni pogon, a posebice kapaciteta kao što je Vitezit, može značiti za prostor u kojemu žive vrijedni ljudi, poduzetničkog duha, spremni za rad.

Podsjećamo, nakon duljeg vremena pesimizma prouzročenog zaustavljanjem proizvodnje, početkom veljače stigle su dobre vijesti koje su najavile novi ciklus ulaganja, kao i ponovno zapošljavanje velikog broja ljudi u ovu strateški važnu kompaniju, a što je dočekano s radošću i optimizmom, kako u Vitezu tako i diljem središnje Bosne. Na javnoj prodaji u Općinskome sudu u Travniku za najvažniji dio poslovnog sustava Vitezit, koji je u stečaju, Zubakova kompanija platila je nešto više od 5,5 milijuna eura, a detalji koji su se pojavili nakon prodaje pokazuju kako ova kompanija ima ozbiljne namjere obnoviti proizvodnju. Kako je izvijestio portal Viteški, nakon javne prodaje, Winsley Defence Group iz Odžaka, koji je zastupao odvjetnik Ivica Dragun, postao je vlasnik dijelova kompanije za proizvodnju nitroglicerina, plastičnog eksploziva, ispitnoga poligona, strojeva i pogona, skladišta te drugih prostorija posrnuloga Vitezita.

Zubakova kompanija postala je vlasnik poslovnog sustava Vitezit nakon tri neuspješne prodaje. Portal Viteški tada je pisao kako je novi vlasnik Zvonko Zubak najavio u roku od 18 mjeseci ponovno pokrenuti proizvodnju, zaposliti gotovo 500 djelatnika i uložili 65 milijuna eura u poduzeće, a procjena je kako bi ta tvrtka trebala proizvoditi četiri tisuće tona baruta godišnje.

Plaće

U kontekstu novčanih primanja za nove radnike, vlasnici Vitezita također su imali dobre vijesti. Objasnili su kako će prosječna plaća u toj kompaniji nakon pokretanja proizvodnje biti značajno iznad prosjeka u FBiH. Inače, oporavak Vitezita treba gledati i u kontekstu rastućeg proizvodnoga kapaciteta namjenske industrije u FBiH. Godina 2019. bila je za namjensku industriju rekordna, s ukupnim izvozom većim od 240 milijuna KM. Ipak, zbog poznatih razloga namjenska industrija BiH pretrpjela je prošle godine snažan pad prihoda na stranim tržištima, o čemu svjedoči podatak kako je izvoz smanjen za 44,5 milijuna maraka u odnosu na godinu ranije. No, iako je došlo do značajnog pada, utjecaj pandemije na ovu industrijsku granu, za razliku od većine ostalih grana, nije toliko snažan iako se očekivani godišnji rast u promatranom razdoblju nije realizirao.

Komentara 1

SS
srecko.stipovic
17:02 11.03.2021.

Nevjerojatno da ne znate kako Zubak nije uplatio novac u zakonskom roku. rok je istekao prije deset dana.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?