Mladifest Međugorje

Viteški odlučimo prema Gospi pružiti ruke

03.08.2017.
u 08:00

Šestodnevni međunarodni molitveni susret mladih počeo je riječima dobrodošlice međugorskoga župnika fra Marinka Šakote. - Dragi mladi prijatelji, dobro došli kući, dobrodošli u Međugorje. Kad smo s Majkom, onda smo kod kuće.

Nakon toga predstavili su se sudionicima Mladifesta, predstavnici 61 zemlje svijeta: Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bjelorusije, Belgije, Brazila, Kameruna, Kanade, Čilea, Kine, Kolumbije, Hrvatske, Češke, Danske, Ekvadora, El Salvadora, Finske, Francuske, Gabona, Haitija, Svete Zemlje, Hondurasa, Hong Konga, Mađarske, Indije, Irske, Italije, Japana, Letonije, Libanona, Litve, Makaua, Malezije, Malte, Martinika, Meksika, Moldavije, Njemačke, Nikaragve, Nigerije, Paname, Filipina, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Senegala, Slovačke, Slovenije, Južne Koreje, Španjolske, Švedske, Švicarske, Tahitija, Velike Britanije, Walesa, Ugande, Ukrajine, SAD-a, BiH. Nakon predstavljanja zemalja sudionica, uslijedilo je svečano misno slavlje koje je, uz suslavlje provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenka Šteke i međugorskog župnika fra Marinka Šakote te 460 svećenika, predslavio ovogodišnji mladomisnik fra Augustin Čordaš.

U svojoj nadahnutoj homiliji hercegovački provincijal je, među ostalim, kazao: - Vrijeme mladosti brzo leti i proleti. Ne gubimo ga u besplodnom životarenju, nego se viteški odlučimo prema Gospi pružiti ruke i povjeriti joj svoje srce. A onda tim srcem podupiremo jedni druge na putu prema vječnom spasenju. Govoreći o međugorskoj duhovnosti, fra Miljenko Šteko je rekao: - Međugorska duhovnost izrasla u Gospinoj školi po svom kristocentričnom usmjerenju, kako je to lijepo kazao nadbiskup Hoser ovdje, upućuje nas na mučenog i raspetog patnika Isusa, na njegovo božansko probodeno srce koje svakom od nas vapajućom porukom kaže i ponavlja: “Gle, koliko sam te ljubio”. To današnji neobraćeni svijet i najviše treba. To je poruka Međugorja i prenesimo tu poruku iz Međugorja. Molitveni susret ove godine održava se pod geslom “Da ljubav vaša sve više raste”. Svečano misno slavlje glazbeno je obogatio Međunarodni zbor i orkestar sastavljen od mladih glazbenika iz 23 zemlje. Jučer su mladi uz Podbrdo, mjesto Gospina ukazanja, od 6 sati ujutro molili krunicu. Molitvu radosnih otajstava predvodio je međugorski vidjelac Ivan Dragičević. Jutarnji se program potom nastavio i na vanjskom oltaru molitvom, katehezom fra Danka Perutine i svjedočanstvima. Prvu katehezu na ovogodišnjem Međunarodnom susretu mladih održao je fra Danko Perutina, dugogodišnji voditelj Mladifesta, gvardijan Samostana u Mostaru. On je u svojoj katehezi govorio u dva djela. U prvom dijelu je govorio o poznatoj prispodobi o sijaču koji sije, a u drugom djelu o nekim od plodova Međugorja. Zatim je Martin Filipponi, zaređen 13. svibnja 2017., govorio o temi “Ispovijed u Međugorju”. Ovaj molitveni festival nastao je kao plod Gospinih ukazanja u župi Međugorje. Na 28. međunarodnom molitvenom susretu mladih u Međugorju sudjeluje i tridesetak redovnica istočnoga obreda iz Ukrajine. S. Veronika Galatan, članica Reda sv. Bazilija Velikog, već godinama dolazi u Međugorje, a drugi put je na Mladifestu. Kako bi sve funkcioniralo kako treba, pobrinuli su se mladi volonteri, članovi Frame Međugorje. Josipa Sivrić, predsjednica Frame Međugorje, kaže kako je mladima iz cijeloga svijeta na usluzi oko 150 mladih volontera pod vodstvom duhovnog asistenta fra Perice Ostojića: - Ovogodišnji Mladifest bit će obilježen molitvom, pjesmom, predavanjima, svjedočanstvima…

Mladifest je započeo molitvom na Podbrd, mjestu Gospina ukazanja, nastavlja se u crkvi i oko nje, a završava misnim slavljem na brdu Križevac - na tri molitvena mjesta karakteristična za župu Međugorje. Mladifest iz Međugorja već ima svoje kopije. Naime, isti festivali molitve mladih održava se u Hondurasu, Poljskoj i Francuskoj. Međugorje je vrelo, izvor, a ovo su rijeke koje izvorsku vodu šire diljem svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?