Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Više pažnje posvetiti malim i srednjim poduzećima

07. svibnja 2019. u 16:25 0 komentara 23 prikaza

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović koji se obratio na panelu o malim i srednjim poduzećima na godišnjem forumu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), novinarima je nakon toga rekao da su mala i srednja poduzeća područje kojem se posvećuje nedovoljno pažnje u Bosni i Hercegovini iako može biti značajan faktor ekonomskog rasta.

U izvješću iz 2016. godine je registriran napredak u toj blasti, ali predstoji zahtjevno trogodišnje razdoblje u kojem će Bosni i Hercegovini pomagati i dalje EBRD, kao i Europska komisija.

Šarović podsjeća da od ukupnog broja zaposlenih, mala i srednja poduzeća zapošljavaju oko 64 posto i čine više od 90 posto poslovnih tvrtki u BiH, a većim dijelom su iz trgovačke i uslužne djelatnosti.

Ministar naglašava da je u Bosni i Hercegovini neujednačen pravni okvir za poslovanje tih poduzeća i naglašava da stanje treba popraviti, kao i posebno raditi na umanjivanju adiministrativnih teškoća za njihovo poslovanje.

U Bosni i Hercegovini, gdje je fokus na velikim kompanijama i javnim poduzećima, treba posvetiti više pažnje malim i srednjim poduzećima radi unapređenja njihovog poslovanja, zaključuje ministar vanjsjke trgovine i ekononomskih odnosa BiH.

On je potvdio da će u dva naredna dana poslovog foruma EBRD-a biti potpisana dva ugovora 'teška' 220 milijuna KM, koji se odnose na izgradnju dviju putnih dionica na Koridoru Vc, jedne u Federaciji BiH, a druge u Republici Srpskoj.

Upitan što očekuje od potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Turske, Šarović naglašava da samo potpisivanje nije dovoljno za realizaciju jer do toga treba završiti  određene proceduralne radnje u objema zemljama.

Idućih tjedana će se raditi na proceduralnim poslovima za izvoz 13.000 tona mesa iz BiH u Tursku, od toga 8.000 tona goveđeg i 5.000 tona pilećeg, najavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.