uz molitve i pjesme

Više od tri i pol tisuće vjernika na zavjetnom hodočašću selima Tolise

Foto: bosnasrebrena.ba
1/4
11.08.2019.
u 12:46

Nešto više od pet sati hoda bilo je ispunjeno molitvom, pjesmama, tišinom, ljubavlju, dobrotom, zajedništvom, darivanjem, zahvalama, žrtvom i blagoslovom

Održano je Osmo zavjetno hodočašće selima župe Tolisa. U petak od 17:00 sati vjernici su se počeli skupljati u samostanskoj i župnoj crkvi Uznesenja Marijina na Raščici, a u 18:00 sati okupljene hodočasnike pozdravio je voditelj i organizator hodočašća fra Zvonko Benković. 

U svome nagovoru potaknuo je vjernike da promisle zbog čega su došli u popodnevnim satima u crkvu, što su donijeli sa sobom i za što će moliti na putu dok budu hodočastili za zavjetnim Gospinim. 

Prije polaska na put fra Zvonko je udijelio svečani hodočasnički blagoslov i sve prisutne zamolio da ne zaborave moliti i za one koji su ostali u svojim kućama zbog bolesti i teških muka, a osobito za one koji su zaboravili moliti.

Uz zvuke zvona i pjesmu Faljen Isus Marijo hodočasnici su se krenuli ispred samostanske crkve preko Matića, Kostrča, Ugljare, Donje Mahale i Tolise do crkve na Raščici gdje su stigli nakon prijeđenih 18 750 metara. 

Nešto više od pet sati hoda bilo je ispunjeno molitvom, pjesmama, tišinom, ljubavlju, dobrotom, zajedništvom, darivanjem, zahvalama, žrtvom i blagoslovom, piše bosnasrebrena.ba.

Mještani svih sela su pokraj zavjetnih seoskih kapela priredili okrjepu i osvježenje za sve hodočasnike. 

Na samom hodočašću sudjelovalo je više od tri i pol tisuće vjernika, a Gospin kip su gurali dobrovoljni darivatelji krvi iz župe.

Oko 23.30 sati zavjetni Gospin kip s hodočasnicima vratio se pred samostansku crkvu, a potom je uslijedilo svečano ponoćno misno slavlje pod svjetlima zvjezdanog neba. 

U tim trenucima zavladala je neka neopisiva svečana tišina. Nakon nešto više od pet sati molitve i slavljenja Gospodina kao da je Bog uslišao sve vapaje i zazive. 

U koncelebraciji s osam svećenika svečano misno slavlje predvodio je fra Zvonko Benković. U prigodnoj propovijedi gvardijan fra Mario Jurić potaknuo je vjernike da promisle koliku nam je milost Bog darovao, jer nam je za uzor dao Blaženu Djevicu Mariju. 

- Ni ona sama u početku nije bila svjesna što Bog od nje želi, ali ju je anđeo Gabrijel ohrabrio i potaknuo da izrekne svoje da. Nadam se da će nam Bog dati snage da i sami izreknemo svoje da Gospodinu ukoliko želimo da Bog bude naš vođa i put u svim životnim radostima i teškoćama, rekao je. 

Na koncu mise fra Mario se zahvalio svim župljanima župe Tolisa što su prepoznali ovo zavjetno hodočašće kao dio priprave za patron župe Veliku Gospu, a napose onima koji su pred seoskim kapelama i kroz sela okrijepili i ponudili osvježenje svim hodočasnicima, djelatnicima policijske postaje Orašje što su se brinuli za red i sigurnost u prometu, dobrovoljnim darivateljima krvi koji su išli uz Gospin kip i svima onima koji su pomogli u pripremi i organizaciji hodočašća.

Prije završnog blagoslova fra Zvonko je govorio o motivima ovogodišnjeg hodočašća povezujući ga sa slikom Gospe Toliške koju je naslikao Gabrijel Jurkić 1947. godine prema kazivanjima župljana koji su vidjeli Gospu. 

Večeras smo imali milost hoditi uz Gospin kip, dok smo ju pratili u pohodu našom župom, a možete li onda zamisliti koja je to milost bila kad se Gospa ukazivala i u našoj župi. Možete li povjerovati da je i naš kraj bio posebno mjesto koje je Gospa odabrala za susret s vjernicima? 

Naime, početkom ljeta 1945. godine Gospa se ukazivala djeci. Vidjeli su ženu u blistavoj bijeloj haljini ogrnutu plavim plaštem kako stoji na bijelom oblaku na jednom jablanu. Prema kazivanjima starijih župljana Gospa se ukazivala nekoliko mjeseci sve dok to nisu zabranile vlasti. Na mjesto ukazanja dolazili su vjernici iz okolnih župa, Slavonije i iz brčanskog kraja. Međutim, nove vlasti to nisu odobravale. Najprije su silom pokušavali zabraniti svijetu da se okupljaju, ali narod je ustrajao i nisu se dali pomesti. Kasnije su nagovorili nekoliko mladića da oko drveta na kome se Gospa ukazivala djeci počnu bacati đubrivo i otpad. Kasnije su naredili da se jablan sruši, a milicija je silom priječila daljnje okupljanje naroda. Na koncu su svi izmolili zavjetnu molitvu i zahvalili Velikoj Gospi na svim milostima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?