Odluka Vlade

VIŠE OD POLA MILIJARDE MARAKA dodatnih sredstava u Federaciji BiH

novac
30.05.2021.
u 11:39

S ciljem dostizanja razine ekonomskih aktivnosti u Federaciji BiH s onim u razdoblju prije izbijanja pandemije koronavirusa, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će u narednom razdoblju poduzimati dodatne mjere koje će biti temelj za ubrzani gospodarski rast.

Iz Vlade Federacije BiH za Fenu kažu da te mjere, između ostalog, podrazumijevaju i zakonska rješenja usmjerena na unaprijeđenje troškovne i međunarodne konkurentnosti gospodarskih subjekata u Federaciji BiH, a čije provođenje treba značajno pomoći boljem pozicioniranju našeg gospodarstva za alternativne lance opskrbljivanja.

Tako Vlada Federacije nastavlja s mjerama podrške gospodarstvu i u 2021. godini, što uključuje izravnu podršku ugroženim sektorima gospodarstva s ciljem održavanja likvidnosti, podizanje stupnja konkurentnosti, održavanje razine zaposlenosti, ali i otvaranje novih radnih mjesta.

Također, pojašnjavaju da se mjere odnose i na dalje jačanje uloge Jamstvenog fonda, jačanje otpornosti zdravstvenog sektora, ali i dodatno financiranje aktivnih mjera zapošljavanja.

Jamstveni fond bit će ojačan s dodatnim sredstvima od 25 milijuna KM. Ujedno, s 15 milijuna KM Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije definiraju programe utroška sredstava za sufinanciranje troškova kamate za sve korisnike Jamstvenog fonda.

Napominju također, da je Vlada već usvojila četiri nova kreditno-jamstvena programa. Dva iz sektora razvoja, poduzetništva i obrta koja su namijenjena mikro, malim i srednjim poduzećima, te obrtnicima i ostalim samostalnim gospodarskim djelatnostima.

Dva programa se odnose na sektor energije, rudarstva i industriju, i to za izvoznike i velika poduzeća.

Od spomenutih 15 milijuna KM za sufinanciranje troškova kamate, na posljednjoj sjednici federalna vlada je usvojila program za ovu namjenu u iznosu od šest milijuna KM za kredite iz oblasti energije, rudarstva i industrije.

Očekuje se vrlo brzo usvajanje i preostalih programa za sufinanciranje kamate i kreditno-jamstvenih programa.

U 2021. godini, pored redovitih programa utroška sredstava, Vlada planira dodatnu pomoć gospodarstvu u iznosu od 150 milijuna KM, a prvi korak će biti donošenje uredbe u iznosu od 100 milijuna KM.

Pored toga, za niže razine vlasti planiran je transfer u iznosu od 230 milijuna KM koji će biti iskorišten za pružanje podrške određenim sektorima gospodarstva.

Za zdravstveni sektor već je odobreno dodatnih 60 milijuna KM, a Federalni zavod za zapošljavanje sa 50 milijuna KM provodi programe podrške zapošljavanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?