hodočašće selima Župe Tolisa

Više od pet sati pješačenja ispunili molitvom, pjesmama, tišinom, ljubavlju, dobrotom....

Foto: Daniel Dominković
1/7
12.08.2020.
u 18:13

Zvuci crkvenih zvona ispod prekrasnih zvonika Toliške samostanske i župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije ispratili su i dočekali Deveto zavjetno hodočašće selima župe Tolisa. Potrajalo je više od pet sati, a završilo misom polnoćkom na otvorenom. Misu je predvodio voditelj i organizator hodočašća fra Zvonko Benković. Nije skrivao radost što je u dugoj koloni ove godine značajno povećan broj mladih koji su više od pet sati pješačenja ispunili molitvom, pjesmama, tišinom, ljubavlju, dobrotom, zajedništvom, darivanjem, zahvalama, žrtvom i blagoslovom.

Foto: Daniel Dominković

Procesija kroz posavska sela

Nešto prije ponoći zavjetni Gospin kip s hodočasnicima vratio se pred samostansku crkvu u Tolisi, a potom je uslijedilo svečano ponoćno misno slavlje koje je pod svjetlima zvjezdanog neba u koncelebraciji s posavskim svećenicima predvodio fra Zvonko Benković.

Gvardijan fra Mario Jurić zahvalio je svima koji su bili sudionici hodočašća ili ga na bilo koji način pomogli, a napose onima koji su pred seoskim kapelama i kroz sela okrijepili i ponudili osvježenje svim hodočasnicima, te djelatnicima policijske postaje Orašje što su se brinuli za red i sigurnost u prometu.

-Došli smo ovdje upiti duhovni mir koji će nam pomoći živjeti sve do naredne godine kada ćemo se opet okupiti oko Gospe i zajedno s njom hoditi kroz naša posavska sela, kazao je fra Zvonko, a onda uputio nadahnute riječi tijekom propovijedi koja je bila kao „melem na ranu“ hodočasnicima na čijim se licima nije ogledala ni trunka umora već samo osmjeh, radost, mir.

Foto: Daniel Dominković

U nemirnom vremenu duhovni mir

U ovom vremenu tišine dosta je nemira i straha koji nas je zarobio da se jedni drugih bojimo, da se bojimo zagrljaja jer će nam netko nešto prenijeti. Okupili smo se oko velike Gospe, majke dobroga savjeta da bismo ju pokušali poslušati kao što je to Isus poslušao. Ovih 18 tisuća i više koraka učinili su kao da se opna oko srca i duše nekako malo olabavila, kao da je nešto popucalo poput ljuske na orahu da može ući svjetlo milosti, svjetlo ljubavi i radosti, svetlo zajedništva za kojima smo mjesecima čeznuli. Neka po zagovoru Blažene Djevice Marije koju ovdje štujemo, bude udjeljen sveti mir koji vam je potreban, snaga i radost da blagoslov zbog kojega ste večeras došli ponesete sa sobom i podijelite na sve strane svijeta. Neka on dođe do svih ljudi koji su daleko a osobito vaših bližnjih. Neka vam Bog podari snage i usliša vaše molitve, a Blažena Djevica Marija neka Vam podari sveti mir, snagu i dovoljno ljubavi da kada dođete doma donesete dio ovoga hodočašća i dio žrtve, dio milosti jer što budte više dijelili ljubav koju dobijete imat ćete još više, poručio je hodočasnicima fra Zvonko Benković.

Foto: Daniel Dominković

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?