Više od dva milijuna KM za pomoć roditeljima njegovateljima

14.07.2023.
u 16:37

Doznačena su sredstva za lipanj za 48 centara za socijalni rad na području FBiH, koji će naknade isplatiti na račune roditelja njegovatelja

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo je korisnike koji po osnovi Zakona o roditeljima njegovateljima ostvaruju pravo na naknadu te su doznačena sredstva za lipanj u ukupnom iznosu od 2,083.223,20 KM za 48 centara za socijalni rad na području FBiH, koji će dalje, shodno ranijoj praksi, naknade isplatiti na račune roditelja njegovatelja kojih je, po dosad urađenoj reviziji odluka, ukupno 689, od čega najviše u Sarajevskoj županiji, gdje je do sada uvodno u pravo 146 roditelja.

S obzirom na to da je proces revizije odluka roditelja njegovatelja u javnosti izazvao mnogo revolta zbog procedura koje traju već izvjesno vrijeme, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić u proteklom razdoblju posvetio je posebnu pozornost analiziranju situacije i pronalaženju najboljih rješenja kako bi se proces revizije završio što je moguće prije.

- Nemam način kako kazati da se sve može promijeniti za dan ili mjesec, ali s posebnom pozornošću analizirao sam proces u Ministarstvu i informacije koje nam dolaze s terena. Kao najbolje rješenje u ovom trenutku izabrali smo ubrzanje procesa osnivanjem povjerenstva koje će raditi na reviziji pristiglih odluka. Izabrali smo pet pravnika i odredili rok od dva mjeseca da završe kompletnu reviziju. To se u ovom trenutku čini kao najrazumniji rok u kojem se sve može završiti - objasnio je ministar Delić. Naveo je i da je u Ministarstvu, po preuzimanju mandata, zatekao dva službenika koja su radila na reviziji ovih odluka te kako očekuje da će pojačanje od pet službenika, pravnika imenovanih u ovo povjerenstvo značajno ubrzati reviziju i završavanje procesa koji traje već gotovo dvije godine. Iz Ministarstva napominju da su obaviješteni o kašnjenju uplata u Sarajevskoj županiji te da u suradnji s Centrom za socijalni rad i Vladom SŽ-a poduzimaju sve nužno kako bi se procedure odobravanja prijenosa sredstava s proračuna Županije na račun Centra za socijalni rad ubrzale. Cilj je pronaći trajno rješenje, a ne riješiti problem samo na mjesec ili dva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije