zzjz fbih

Više od 700 djece do 6 godina oboljelo od gripe u Mostaru

gripa
05.02.2015.
u 09:36

prema podacima Doma zdravlja, gripa je dijagnosticirana preko 700 djece uzrasta do šest godina

Upale pluća, gripa, oboljenja slična gripi, razne respiratorne smetnje napunile su ambulante širom BiH. Prema podacima koje smo dobili od doc.dr. Jelene Ravlije, glavne federalne epidemiologinje, u FBiH se bilježi umjerena aktivnost sezonske gripe s trendom daljeg porasta. “Najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i bolesti sličnih gripi se bilježi među mlađom populacijom, osobito školske dobi, na području Sarajevske, Zeničko-dobojske, Tuzlanske i Unsko-sanske županije”, istaknula je Ravlija.

Povećan broj pacijenata

“Prema neslužbenim podacima zdravstvenih ustanova, s obzirom da upale pluća ne podliježu obveznom prijavljivanju, primjetan je povećan broj posjeta liječniku zbog upale pluća, češće atipičnih prouzročenih respiratornim virusima, ali i nekim bakterijama”, kazala je dr. Ravlija. Od 3. siječnja do 3. veljače na obiteljskoj medicini u Mostaru s gripom, upalama pluća, sinusa i grla liječnicima se obratilo oko 1700 pacijenata. Gripa je dijagnosticirana kod više od 700 djece do šest godina, dok je upalu pluća i bronhitis imalo više od 400 djece, podaci su Doma zdravlja Mostar koje je objavio Bljesak.info. “Došlo je do naglog povećanja upala u ovih mjesec dana. Više od tisuću pacijenata koji su se obratili liječnicima imali su upalu grla, dok je gripa bila dijagnosticirana kod više od petsto pacijenata. Upala pluća i bronhitis dijagnosticirani su kod više od tisući pacijenata”, izjavio je za Bljesak.info dr. Zdenko Klarić. U svim starosnim kategorijama zabilježene su viroze, prehlade i oboljenja sa simptomima gripe, kazali su nam u JU Domovi zdravlja Sarajevo. “Još uvijek imamo dosta slučajeva tipične i atipične upale pluća koju prate suhi kašalj i koja se teško otkriva slušalicama, moguće je otkriti samo radiološkom snimkom”, kazao je Arman Šarkić, glasnogovornik Domova zdravlja SŽ. Prema njegovim riječima, karakteristično za ovu godinu je to da su stanja gripe, tipične i atipične upale pluća iznadprosječno dugo trajala. Domovi zdravlja SŽ u proteklom razdoblju bili su dosta opterećeni zbog velikog broja pacijenata, međutim posljednjih dana gužve su se polako počele smanjivati.

Prevencija

Protiv gripe je najbolja prevencija cijepljenje. Ostale mjere zaštite ne samo od gripe već i drugih prvenstveno respiratornih infekcija u prvom redu su provedba osobne i kolektivne higijene, pranje ruku što češće je najjednostavniji i najdjelotvorniji način sprečavanja ovih infekcija, posebno nakon kihanja i kašljanja. Ako je moguće, izbjegavati zagušljive, pregrijane, prenatrpane prostorije, bliske, duže kontakte s osobama koje su ‘gripozne’, savjetuje dr. Ravlija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije