Alarmantno

Više od 600 mališana u RS-u godišnje trpi zlostavljanje

zlostavljanje
12.08.2016.
u 10:00

Batinanje, šutiranje, ozljede raznim predmetima i čupanje kose samo su neki od oblika nasilja koje trpi na stotine mališana u Republici Srpskoj, a nerijetko i od svojih roditelja. Prema službenim podacima, više od 600 mališana godišnje u RS-u trpi zlostavljanje, a pretpostavlja se da je ovaj broj mnogo veći, piše Glas Srpske. Zbog zanemarivanja, zlostavljanja ili ovisnosti svoje biološke obitelji prošle godine moralo je napustiti 18 mališana. U Ministarstvu zdravstva i socijalne zaštite RS ističu da su poremećeni obiteljski odnosi prošle godine evidentirani u 3093 obitelji. - Roditelju koji zlostavlja dijete, zloporabljuje roditeljsko pravo ili je napustio dijete i zanemario brigu o njemu, sud u izvanparničnom postupku oduzima roditeljsko pravo - istaknuli su u Ministarstvu. Podsjećaju da sud može vratiti roditeljsko pravo onda kada prestanu razlozi zbog kojih je oduzeto. U banjolučkom Centru za socijalni rad ističu da je tijekom prošle godine od roditelja oduzeto četvero djece. - Odluku o povratku djeteta u biološku obitelj donosi tim Centra, koji čine socijalni radnik, psiholog i pravnik na osnovi zajedničke procjene i mišljenja, kao i mišljenja Vijeća za obiteljsko-pravnu zaštitu djece i obitelji - rekli su u banjolučkom Centru. U Prijedoru je lani od roditelja oduzeto troje djece, dok je na području Bijeljine obitelj napustilo jedno dijete. - U alarmantnim situacijama dijete se oduzima na osnovi usmene odluke koja se u kasnijem postupku potvrđuje ili povlači. U sudskom postupku može biti oduzeto roditeljsko pravo ili poslovna sposobnost roditelju - rekla je stručna suradnica za skrb u Centru za socijalni rad u Bijeljini Darinka Mićić. U Doboju je lani iz bioloških obitelji izuzeto troje maloljetne djece, uzrasta od šest do 16 godina. - Neadekvatna roditeljska skrb i poremećeni obiteljski odnosi razlog su oduzimanja djece, koja se privremeno smještaju u hraniteljske i srodničke obitelji ili u ustanove socijalne zaštite - rekli su u Centru za socijalni rad Doboj.

U gradiškom Centru za socijalni rad ističu da je u 2015. iz obitelji izuzeto troje djece. - Nakon postupka izuzimanja iz biološke, djeca su zbrinuta u hraniteljske obitelji, u Dječji dom “Rada Vranješević” ili u sigurnu kuću - rekli su u ovom Centru.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije