Ledena kiša okovala grad na Neretvi

Više od 40 osoba u Mostaru zbog padova na ledu završili na Hitnoj

sda
14.01.2017.
u 10:30

  Iako je zatopljenje vremena obradovalo većinu stanovnika BiH, Mostarci su tek jučer doživjeli prave zimske nevolje, piše Večernji list BiH. Kiša, koja je jučer ujutro počela padati, ledila se na tlu, što je prouzročilo probleme kako u prometu tako i u kretanju pješaka koji su zbog brojnih padova napunili Centar urgentne medicini SKB-a Mostar.

Veliki rast temperature

“Do 14.30 sati u Centar urgentne medicine javilo se 76 pacijenata, od čega je više od 40 bilo traumatoloških, uslijed padova. Kod više od 20 pacijenata potvrđeni su prijelomi, a najčešće su u pitanju bili prijelomi podlaktice”, kazala je za Večernjak glasnogovornica SKB-a Mostar Andrijana Pandža. “Najčešće su u pitanju prijelomi podlaktice, skočnoga zgloba, zgloba šake i kuka. Uglavnom je riječ o pacijentima u šestom i sedmom desetljeću života, ali ima i onih mlađih u punoj snazi”, kažu liječnici apelirajući na građane da se čuvaju i obrate pozornost na prikladnu obuću i odjeću. Koliko je jučerašnji led napravio problema građanima Mostara, pokazuje i podatak da je u Tuzli, koja je već danima pod snijegom, od početka 2017. pa do 12. siječnja, u prijemnom odjeljenju Ortopedsko-traumatološke klinike UKC-a Tuzla pregledano 426 pacijenata, a od toga 62 pacijenta zadobila su određenu vrstu prijeloma, dok je u Mostaru samo za jedno prijepodne bilo više od 20 prijeloma. Srećom, temperatura zraka je ubrzo počela rasti te je uslijedilo topljenje leda. Već oko 12 sati temperature su u većem dijelu BiH bile gotovo 10 °C, a u pojedinim dijelovima, kao što je banjolučka regija, iznosile su i 14 °C, što je poprilično nevjerojatno ako se prisjetimo da su samo prije dva-tri dana meteorolozi mjerili temperature od čak -20 °C. Zbog naglog povećanja temperature, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć SŽ upozorili su kronične bolesnike da se pridržavaju zaštitnih mjera. Zbog hladnoće, nastava u školama u SBŽ-u koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu neće početi u ponedjeljak, nego je odgođena do daljnjeg, potvrdila je za Fenu županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Katica Čerkez i dodala da nije isključeno da će nastava početi već u utorak ili srijedu. Danas će, prema najavama FHMZ-a, u Bosni prijepodne biti pretežno oblačno vrijeme sa snijegom, u Hercegovini ujutro umjereno do pretežno oblačno, uz postupno razvedravanje. U jutarnjim satima može pasti i malo kiše, a postoje uvjeti za pojavu susnježice ili slabog snijega. Jutarnja temperatura od -7 do -2 na jugu od -1 do 3, a najviša dnevna od -2 do 4, na jugu od 3 do 7 °C.

Hrvatska i Njemačka

Za vikend je u RH najavljeno prolazno smirivanje vremena, a od ponedjeljka novo zahladnjenje i povremene oborine snijeg u unutrašnjosti, na Jadranu uz kišu mjestimice susnježica i snijeg, što će potrajati do četvrtka. Prema prognozi DHMZ-a, hladno i vjetrovito nastavit će se do kraja siječnja. I Njemačka se bori s nevremenom. Snježne oluje izazvale su kolaps diljem Njemačke, uzrokujući velike poteškoće u prometu, a neki dijelovi zemlje su i bez opskrbe el. energijom. Situacija je posebno kritična u pokrajinama Bavarska i Tirinška.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?