DANI BERBE GROŽĐA - BROTNJO 2018.

Više od 15.000 gostiju u Čitluku će uživati uz bogatu kapljicu i delicije

16.09.2018.
u 09:00

Svečanim otvaranjem izložbe slika “Suhozid sjećanja” akademske slikarice Marije Galić te predstavljanjem knjige “Časna sestra Dominika” književnika Emila Raspudića, u Čitluku je počela trodnevna, 63. turističko-gospodarstvena i kulturna manifestacija “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018.”, koja ima međunarodno obilježje. Izložba slika i predstavljanje knjige upriličeni su u organizaciji Ogranka MH Čitluk, koji je i nakladnik spomenute Raspudićeve knjige, piše Večernji list BiH. 

Suhozid sjećanja

Na otvaranju izložbe “Suhozid sjećanja” u Galeriji Kluba MH Čitluk umjetnički opus akademske slikarice Marije Galić, koja je diplomirala slikarstvo u Ljubljani u klasi prof. Mladena Jernejca, predstavio je prof. Andrija Stojić, predsjednik čitlučkog Ogranka MH. Istaknuo je kako je ta akademska slikarica do sada imala 19 samostalnih i 60-ak skupnih izložbi te da je ovo njezino prvo predstavljanje u BiH.

Okupljenima je pročitao ulomak iz predgovora u katalogu za ovu izložbu, koji je napisao prof. Stanko Špoljarić: “Misaoni je to dijalog, blizak Marijinoj interpretaciji teoloških tema. Bilo bi pretenciozno izjednačavati duhovnu dimenziju nebeske i zemaljske motivike, no iskre duhovnog postoje i u suptilnom dodiru kamena i srca. Suhozid za Mariju nije samo kamena ograda nego i ziđe organičkog karaktera, znak života i identiteta”. Otvarajući izložbu, Predrag Smoljan, predsjednik OV Čitluk i predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa - Brotnjo 2018., zahvalio je autorici Mariji Galić što se potrudila i izdvojila svoje vrijeme pokazati svoje radove u Čitluku. - Svi smo bezbroj puta čuli da postoji velika poveznica između vina i umjetnosti, ali bih ovom prigodom istaknuo i poveznicu između naših vinograda i kamena. Naziv ove izložbe asocira me na suhozide i krajolike naše Hercegovine. Ništa nije povezano tako snažno kao suhozidi i naši vinogradi – kazao je Smoljan. Marija Galić prigodnim je riječima zahvalila organizatoru, a svečanost otvaranja izložbe na gitari je uveličao učenik VI. razreda Glazbene škole Brotnjo Josip Rajić.

Odmah nakon otvaranja izložbe u hotelu Brotnjo predstavljena je knjiga “Časna sestra Dominika”, knjiga istinitih priča iz Hercegovine književnika Emila Raspudića namijenjena, u prvome redu, djeci i mladima te ostalim uzrastima. Objavljena je u nakladi MH Čitluk. Govorili su prof. Andrija Stojić, glavna urednica dječjeg časopisa “Cvrčak” Jasna Ćorić, mr. sc. Marko-Antonio Brkić i fra Marinko Šakota, a ta dva kulturna događaja svojim su nastupom uveličali učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo. Knjigu “Časna sestra Dominika” Emila Raspudića nazočnima je predstavio mr. Marko Antonio Brkić naglasivši: “Čitati knjigu Emila Raspudića i držati dah dok to čitamo, poput moćnih ronilaca duha, sigurno je jedan od dragocjenih trenutaka za sve one koji žele, vole i znaju (iš)čitati životnost naših života”. Govoreći o knjizi kao recenzent i predstavljač, fra Marinko Šakota kazao je: “Ova knjiga čita se u dahu, a zbog pouka mora se s vremena navrijeme zastati kako bi se spoznala i promislila mudrost sadržaja”. Sam autor knjige je naglasio: “Priče i eseji u ovoj knjizi zasnivaju se na stvarnim događajima, samo su imena nekih likova promijenjena. Nadam se da će se sudionici ovih priča lako prepoznati te da će se rado prisjetiti tih teških, ali u isto vrijeme i lijepih dana njihove mladosti”.

Ovogodišnji Dani berbe grožđa nastavljeni su sportskim događajima i stručnim predavanjima o vinogradarstvu i vinarstvu. Ipak, najsvečanije će biti danas kada će se u 14 sati u hotelu Brotnjo održati turistički forum “Tradicija u funkciji turizma”, a u 18 sati upriličit će se svečani mimohod svih sudionika čitlučke manifestacije od Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića do Broćanskog trga u središtu Čitluka gdje će se u 18.30 sati održati svečanost otvaranja tradicionalne, 63. turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2018.”.

Tradicionalna smotra folklora

Nakon otvaranja, na prostranom Broćanskom trgu počet će svojevrsna smotra folklora i ostalih oblika izvornog pučkog stvaralaštva na kojoj će nastupiti brojna kulturno-umjetnička društva iz BiH i Hrvatske, čije će se folklorne, plesne i pjevačke skupine i pojedinci te ostali poznavatelji i čuvari izvornog pučkog stvaralaštva iz Bosne i Hercegovine, Dalmacije, Slavonije i drugih krajeva predstaviti. Kako smo doznali od Borislava Šimovića iz čitlučkog KIC-a, nastup su najavili: Mažoretkinje Čitluk, Limena glazba Trebižat, HKUD Brotnjo, ženska klapa Bura (župa Gradina), HKUD Sarajlije (Tomislavgrad), Broćanski bećari (Čitluk), HKUD Peruća (Hrvace, RH), HKUD Stolac, muška klapa Concordia (Međugorje), HKUD Didak (župa Gradnići), HKUD Sv. Ante (Cim), HKUD Donji Ograđenici, HKUD Linđo (Neum), tamburaški orkestar Miseriocordia (Šurmanci) i ženska klapa Mir (Međugorje), a na kraju će cjelovečernji završni koncert održati Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Na Broćanskom trgu svi posjetitelji će moći kušati autohtone sorte grožđa žilavku i blatinu i istoimena vrhunska vina brojnih broćanskih i ostalih hercegovačkih vinara, uz jedini uvjet da kupe prekrasnu čašu s logom 63. Dana berbe grožđa. Svi koji žele moći će se sladiti jelima s roštilja i ostalim hercegovačkim specijalitetima, što će ih pripremati i po pristupačnim cijenama nuditi članovi Broćanske udruge mladih (BRUM). U Čitluku se danas očekuje više od 15.000 posjetitelja koji će se zajedno s Brotnjacima veseliti obilatu urodu slatkog grožđa te uživati u nezaboravnom i opojnom mirisu i okusu grožđa žilavke, blatine, istoimenih broćanskih vina, rakije “loze” i drugih delicija.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?