porazni podaci

Više od 128.000 djece u BiH na rubu gladi

11.03.2019.
u 10:43

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, oko 128.000 djece u ovoj zemlji korisnici su nekog vida socijalne zaštite i pomoći. Od ovog broja, najviše njih, i to oko 40.000, u dobi je između sedam i 14 godina, dok ih je oko 30.000 ispod sedam godina. Oko 100.000 djece ugroženo je obiteljskom situacijom, gdje je za njih oko 40.000 utvrđeno da žive u obiteljima koja nemaju ni minimum sredstava za život, njihovi roditelji su nezaposleni ili imaju određena primanja nedostatna i za njihove i za dječje potrebe, piše Dnevni avaz.

Pretpostavlja se da je broj djece kojima je potrebna neka vrsta pomoći daleko i veći, no ona nisu uključena u programe socijalne zaštite. Na ovaj problem u svojim izvješćima ukazala je i Svjetska banka te mnoge međunarodne organizacije za prava djeteta koje djeluju u BiH. Iako je općepoznato da su prava djece zajamčena Ustavom države i Konvencijom o pravima djeteta, činjenica je da se ona uvelike krše na području cijele BiH. Tako su djeca u našoj zemlji diskriminirana i po osnovi primanja dječjeg dodatka. Posebice u FBiH. Isplata dječjeg dodatka regulirana je županijskim zakonima ili odlukama, međutim, u nekim županijama taj dodatak se ne isplaćuje.

Kako je za Avaz potvrdio Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike, problem diskriminacije djece kod isplate dječjeg dodatka trebao bi biti reguliran novim Zakonom o podršci obiteljima s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je u vidu nacrta utvrdila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a tek ga treba usvojiti Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Što je najvažnije, smatra Drljača, novac za dječji dodatak bio bi osiguran iz federalnog proračuna, a za te namjene za predviđeni iznos na godišnjoj razini bila bi potrebna oko 34 milijuna konvertibilnih maraka.
- Ideja je da svako dijete koje ispunjava kriterije do 18. godine ima pravo na isti dječji dodatak. Prema nekoj dosadašnjoj praksi, mislim da polovina županija uopće nije isplaćivala dječji dodatak, a i oni koji jesu, vrlo skromno su i to radili. Ovaj zakon treba biti naš doprinos borbi protiv siromaštva. Prema nacrtu, osnovni dječji dodatak bio bi isplaćivan u iznosu od 53 konvertibilne marke, a uvećani 71 konvertibilnu marku - kaže Drljača.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?