Prijedlog sporazuma o grantu

Više od 11,7 milijuna eura za bržu prometnicu između Sarajeva i Mostara

28.05.2020.
u 18:09

Vijeće ministara je utvrdilo na današnjoj sjednici Prijedlog sporazuma o grantu između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke, Zajednički ezuropski fond za Zapadni Balkan/VB-IG02-BiH-TRA-06, „Mediteranski koridor CVC: Bosna i Hercegovina – putna interkonekcija s Hrvatskom, poddionica 1 Tarčin – Ivan“. Iznos VBIF granta je 11.780.000,00 eura, a sredstva će biti implementirana putem Europske investicijske banke, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ukupni troškovi projekta su procijenjeni u iznosu od 58.700.000,00 eura, od čega je zajam EIB-a 40,42 milijuna eura, zajam EBRD-a 26,0 milijuna eura, grant VBIF-a (Investicijski fond za Zapadni Balkan) - doprinos Europske unije u iznosu od 11,78 milijuna eura, i domaća kontribucija u iznosu od 6,5 milijuna eura. Projekt će implementirati JP Autoceste Federacije BiH.

Projekt uključuje izgradnju nove dionice autoputa približne dužine 4,9 km, uključujući dva mosta i odmorište i definiran je kao 1. dio: Tarčin - ulaz u tunel Ivan, čime bi bilo znatno smanjeno vrijeme putovanja između Sarajeva i Mostara. Očekuju se i znatne koristi u smislu smanjenja stope nesreća, ušteda u troškovima rada vozila i smanjenja lokalnog zagađenja u tom području. Također će se povećati pristupačnost i promovirati regionalni i lokalni ekonomski razvoj putem povećanja prosječnog godišnjeg dnevnog prometa i spojit će postojeću državnu prometnicu M17 s Koridorom Vc.

Ministarstvo financija i trezora će Prijedlog sporazuma, zajedno s Osnovama za zaključivanje, dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika Sporazuma odredi ministar financija i trezora BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije