Registracija nekretnina

Više od 100.000 vlasnika u FBiH je do sada uknjižilo svoje nekretnine

nekretnine
13.12.2016.
u 10:00

Projekt, čiji je krucijalni cilj usuglašavanje zemljišnoknjižnih i katastarskih evidencija u svih 79 općina radi jedinstvene baze podataka o nekretninama u FBiH, ide svojim zacrtanim tijekom. Pred Vladom FBiH našlo se jedanaesto tromjesečno izvješće o provedbi projekta registracije nekretnina u FBiH uz konstataciju kako je projekt ostvario napredak u skladu s planiranom dinamikom provedbe u izvještajnom razdoblju, piše Večernji list BiH.

Registracija nekretnina

Projekt registracije nekretnina financiran je kreditnim sredstvima Svjetske banke i njegova ukupna vrijednost za FBiH iznosi 17,4 mil. dolara. Projekt je postao efektivan 23. rujna 2013., a rok njegova okončanja je 31. srpnja 2018. Temeljni cilj projekta registracije nekretnina je usuglašavanje podataka o nekretninama u urbanim sredinama FBiH. Naime, netočni, nepouzdani i nesigurni podaci o nekretninama, a posebice neusuglašeni podaci o nekretninama u zemljišnoj knjizi i katastru, predstavljaju prepreku investiranju i realizaciji projekata od nacionalnog interesa. Primarni korisnici projekta su građani FBiH, poslovna zajednica, općine te javne i institucije za zemljišnu administraciju. Društvo će u cjelini imati koristi od poboljšanog sustava registracije nekretnina, podržanog ažurnim i lako dostupnim podacima o nekretninama i transakcijama na nekretninama, što će dovesti do povećanja stupnja ekonomskog razvoja.

Ključne aktivnosti na usuglašavanju podataka o nekretninama između zemljišne knjige i katastra trenutačno se provode u gradovima Bihać, Mostar, Tuzla i Zenica te općinama Tešanj, Posušje, Gračanica, Goražde, Bugojno, Gradačac, Tomislavgrad, Cazin, Velika Kladuša, Čapljina, Maglaj, Zavidovići, Kakanj, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Ilijaš, Živinice, Lukavac, Kalesija i Orašje. U tim gradovima i općinama projektnim su aktivnostima obuhvaćene 52 katastarske općine s oko 200.000 parcela. Tijekom ove godine upriličeno je potpisivanje ugovora za novih 35 katastarskih općina (u 16 političkih općina) s oko 110.000 parcela. Projektom će ukupno biti obuhvaćene 243 katastarske općine. Aktivnosti na uspostavi odnosno zamjeni zemljišne knjige započete su u općinskim sudovima u Tešnju, Gračanici, Širokom Brijegu, Gradačcu, Goraždu, Bugojnu, Mostaru, Livnu, Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu. U idućim mjesecima očekuje se početak uspostave odnosno zamjene zemljišne knjige u općinskim sudovima Sarajevo, Zenica, Kakanj, Zavidovići, Čapljina, Tuzla, Živinice, Kalesija, Lukavac i Orašje. Zahvaljujući aktivnostima na sustavnom usuglašavanju podataka o nekretninama između katastra i zemljišne knjige, više od 100.000 vlasnika i suvlasnika je do sada u okviru projekta uknjižilo svoje nekretnine i zaštitilo svoja prava na njih, čime su unaprijeđene i pretpostavke za siguran pravni promet nekretnina i razvoj gospodarstva.

Baza podataka

Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove FBiH osigurala je dostupnost na internetu katastarskih podataka za sve katastarske općine uključene u bazu podataka katastra nekretnina, tako da je ukupan broj katastarskih općina s podacima dostupnim online 1869. Prema izvješću, već je digitalizirano 99 posto zemljišne knjige u FBiH. U elektronički vođenoj knjizi evidentirano je 1,210.000 zemljišnoknjižnih uložaka, od čega je 31 posto zasnovano na novom katastarskom premjeru. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije