Popis kućanstava otkrio

Više kućanstava koja se bave poljoprivredom nego onih koja prodaju svoje proizvode

07.08.2017.
u 13:00

Podaci o kućanstvima koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost dobiveni su iz provedenoga popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH od 1. do 15. listopada 2013. godine na osnovi pitanja iz oblasti poljoprivrede koja se odnose na obradu poljoprivrednoga zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju i uzgoj stoke, piše Večernji list BiH. 

Indikatori za poseban popis

Podaci o broju kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost odnose se na višečlana i samačka kućanstva, dok su isključeni podaci o broju tzv. kolektivnih kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost, kao što su ustanove za trajno zbrinjavanje djece i odraslih, manastiri, samostani, domovi za umirovljenike i dr. Međutim, iz podataka o kućanstvima koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost vidljiv je nerazmjer između kućanstava koja se bave tom aktivnošću i onih koja se bave uzgojem, ali i prodaju svoje proizvode na tržištu.

Naime, prema objavljenim rezultatima popisa, ukupan broj kućanstava u BiH je 1,155.736.

Međutim, od tog broja, 363.394 kućanstva bave se poljoprivrednim aktivnostima, odnosno 31,44 posto u odnosu na ukupan broj stanovništva, najviše u FBiH, dok 15,58 posto kućanstava prodaje svoje proizvode na tržištu i ostvaruje dobit, ostatak zadovoljava vlastite potrebe. U tom kontekstu, statistički gledano, 56.609 kućanstava bavi se i prodajom svojih proizvoda na tržištu. Onih koja svoje proizvode prodaju na tržištu iz Federacije BiH je 30.089, iz RS-a 25.359 te iz Distrikta Brčko 1125. Kada je u pitanju veći bh. entitet, analizirajući broj kućanstava koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost po županijama, najveći broj ih je u Tuzlanskoj županiji - 56.093, Zeničko-dobojskoj - 47.622 i Srednjobosanskoj županiji - 31.489. Iz te tri županije je i najveći broj kućanstava koja svoje proizvode prodaju na tržištu - 6422 kućanstva iz Tuzlanske županije, iz Zeničko-dobojske 5385 i Srednjobosanske 4989.

Popisani i vrtovi

Glavni cilj ovog dijela popisa je da se dobije adresar tih kućanstava sa svim pokazateljima za poseban popis poljoprivrede koji se treba obaviti u BiH i ti podaci će se koristiti za redovita statistička istraživanja u pojedinim statistikama poljoprivrede.

Kućanstvo može obavljati poljoprivrednu aktivnost u općini popisa ili u drugoj općini na teritoriju Bosne i Hercegovine, međutim, podaci koji su dani u objavljenim rezultatima popisa odnose se na općinu u kojoj je uobičajeno mjesto stanovanja nositelja kućanstva.

Kućanstvo koje obavlja poljoprivrednu aktivnost predstavlja kućanstvo koje je dalo odgovor u popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine da je u posljednjih 12 mjeseci obrađivalo poljoprivredno zemljište za poljoprivrednu proizvodnju na teritoriju BiH: oranice i vrtove, voćnjake, vinograde, rasadnike i ostale stalne zasade (vrbici, zasadi novogodišnjih drvaca za komercijalne svrhe i sl.), livade i pašnjake, ili na dan popisa uzgajalo stoku, perad ili pčele, uključujući uzgoj ribe i gljiva.

Kućanstva koja obavljaju poljoprivrednu aktivnost i prodaju proizvode na tržištu su ona koja su povremeno ili stalno prodavala vlastite poljoprivredne proizvode na tržištu, zelenim tržnicama, davala ih u otkup, osobnim prodavaonicama ili na imanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?