rasprava

Vijeće sigurnosti UN-a o Schmidtovu imenovanju: Rusija usamljena u osporavanju

30.06.2021.
u 08:13

Rusija je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a ostala usamljena u osporavanju novog visokog predstavnika u BiH, njemačkog političara Christiana Schmidta, dok je predstavnik SAD-a poručio kako je to 'gotova stvar' i da će on stupiti na dužnost 1. kolovoza.  

Na zahtjev stalnog predstavništva Ruske Federacije pred Vijećem sigurnosti u utorak je održana rasprava o Schmidtovu imenovanju. Predstavnik Rusije Vassili Nebenzia rekao je kako suglasnost za novog visokog predstavnika trebaju dati sve strane u BiH te Vijeće sigurnosti UN-a, što se po njemu nije dogodilo.

Vijeće za provedbu mira (PIC) koje nadzire i daje smjernice rada Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) u BiH, a čine ga predstavnici vodećih zapadnih zemalja, Rusija te Turska kao predstavnica Organizacije islamske suradnje (OIC), nedavno je imenovalo Schmidta za nasljednika Valentina Inzka. To se dogodilo uz protivljenje Rusije.

Identična stajališta ponovio je predstavnik Ruske Federacije u raspravi pred Vijećem sigurnosti, tvrdeći da bi nasilno imenovanje Schmidta moglo ugroziti stabilnost u BiH.

Zamjenik američkog veleposlanika u UN-u Richard M. Mills rekao je da je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH 'gotova stvar'. Po njemu je posve dovoljno da suglasnost za imenovanje da PIC te da Vijeće sigurnosti ne mora odobriti imenovanje novog šefa OHR-a kako bi on stupio na dužnost. I drugi zapadni diplomati pružili su potporu novoizabranom visokom predstavniku koji dolazi iz Njemačke.

Iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao ishoditi da u ovoj raspravi ne sudjeluje ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, visoka dužnosnica vodeće bošnjačke SDA, to se nije dogodilo. Zbog toga ju je pred Vijećem sigurnosti UN-a oštro kritizirao ruski diplomat.

Nebenzia je rekao kako je dobio pismo od Dodika u kojemu se navodi da ministrica Turković nema odobrenje niti usuglašeno stajalište da govori na raspravi. Šefica bosanskohercegovačke diplomacije rekla je kako niti ona nema informacije ima li Vassili Nebenzia odobrenje ruskog ministra Sergeja Lavrova da joj postavlja takva pitanja.

Turković je u svome govoru zatražila da OHR nastavi s radom navodeći kako još uvijek nisu ispunjeni uvjeti za njegovo zatvaranje, a što pak traži srbijanska strana u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije