izvanredna sjednica

Vijeće ministara uputilo Predsjedništvu Prijedlog protokola uz SSP

Vijeće ministara BiH
09.09.2016.
u 11:36

Zaključivanjem ovog protokola Vijeće ministara BiH provodi preostalu aktivnost u procesu razmatranja zahtjeva BiH za članstvo u EU i dobijanja kandidatskog statusa

Vijeće ministara BiH je na izvanrednoj sjednici utvrdilo Prijedlog protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Europskoj uniji (EU).

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavit će ovaj prijedlog protokola Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zaključivanjem ovog protokola, koji je parafiran 18. srpnja ove godine, nakon što je postignut dogovor i pronađeno uzajamno prihvatljivo rješenje u vezi s prilagodbom SSP-a, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine provodi preostalu aktivnost u procesu razmatranja zahtjeva BiH za članstvo u EU i dobijanja kandidatskog statusa.   

Ovaj protokol predviđa tehničku prilagodbu trgovinskog dijela odredbi SSP-a u vezi s izvozom iz BiH na tržište EU i izvoz Europske unije u BiH, uzimajući u obzir pristupanje Hrvatske EU, a da bi se izbjeglo narušavanje bilateralne trgovine.

Protokol se zasniva na obostranim interesima dviju strana i uzima u obzir osjetljive kategorije proizvoda u BiH. S danom njegove privremene primjene Europska unija će automatski uvesti trgovinske povlastice za izvoz iz BiH na tržište EU za određene poljoprivredne proizvode, kao što su voće i povrće.    

Na sjednici je usvojeno i Izvješće o vođenju pregovora radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije