Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara ispunilo sve uvjete iz Pisma namjere s MMF-om

Vijeće ministara BiH
28.03.2017.
u 16:19

Vijeće ministara BiH je većinom glasova utvrdilo pojedinačne prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini; o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda; kao i o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Usvajanjem tih zakona bit će osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta, čime je omogućeno aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom, te nastavak aranžmana s MMF-om.

Istovremeno je jednoglasno utvrđen Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine, nakon što ga je usvojio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu državni i entitetski ministri finansija i guverner Centralne banke BiH.

Donošenjem cjelovitog zakona želi se unaprijediti financijska stabilnosti i izvršiti usklađivanje tog zakona s odgovarajućim direktivama Europske unije u toj oblasti. Novim zakonom omogućena je zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH, te formiranje fonda za osiguranje depozita u BiH.

Potreba za novim zakonom nametnula se zbog činjenice da bi novim izmjenama i dopunama zakona bilo izmijenjeno više od 50 posto odredbi.

Set prijedloga zakona, kojim Vijeće ministara BiH ispunjava sve obveze iz Pisma namjere s MMF-om, bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnom postupku. 

Također, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, na današnjoj sjednici donijelo je Odluku o provođenju mjera radi ostvarenja kvantitativnih kriterija i indikativnih ciljeva usuglašenih Pismom namjere po Proširenom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom za institucije Bosne i Hercegovine.

Pismom namjere institucije BiH obvezale su se da će ograničiti izdvajanja sredstava za plaće i naknade u 2017. na 655 milijuna KM.

Vijeće ministara BiH se obvezalo da tijekom 2017. neće mijenjati koeficijente niti osnovicu za obračun plaća, kao ni visinu ostalih naknada zaposlenih, već će biti primjenjivani važeći propisi na bazi kojih je planiran proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2017. 

Vijeće ministara će kvartalno izvještavati MMF o realizaciji ove odluke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije