SARAJEVO

Vijeće ministara BiH usvojilo Informaciju o migrantima Ministarstva sigurnosti

11.06.2021.
u 16:21

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za ožujak 2021. godine, koja će biti dostavljena Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Službi za poslove sa strancima u prvom kvartalu ove godine prijavljeno je ukupno 2.644 nezakonitih migranta, što je za 41 posto manje nego u istom razdoblju 2020. godine, kada je prijavljeno njih 4.444.  
Od toga je u ožujku prijavljeno njih 1.199 ili 341 migrant manje u odnosu na ožujak prošle godine, kada je bilo prijavljeno 1.540. Broj prijavljenih nezakonitih migranata u ožujku je veći za 55 posto nego u veljači ove  godine.

Afganistanci (35,8 posto) i Pakistanci (32,2 posto) su dominatni u strukturi nezakonitih migranata i zajedno čine 68 posto prijavljenih migranata u prvom tromjesečju ove godine.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u prvom kvartalu ove godine iskazale su 2.372 osobe, od kojih  je njih 36 podnijelo zahtjev za azil, dok su u ožujku 1.103 osobe iskazale namjeru, a samo je 10 podnijelo zahtjev za azil u BiH ili jedan posto od ukupnog broja iskazanih namjera.

Istovremeno je od siječnja do kraja ožujku ove godine pojačan angažman policijskih službenika na poslovima nadzora državne granice u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Tako je u ovoj godini na dnevnoj osnovi angažirano 212 službenika Granične policije BiH, dok je taj broj u istom razdoblju prošle godine iznosio 187.

U prvom tromjesečju ove godine zabilježena su 33 slučaja pokušaja prelaska državne granice skrivanjem migranata u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila, pri čemu su otkrivene 94 osobe, većinom na izlasku iz BiH. Također je otkriveno i 79 krivotvorenih dokumenata, od čega je 26 otkriveno kod državljana iz zemalja visokog migracijskog rizika.

Služba za poslove sa strancima je u ovom razdoblju sa teritorija BiH u zemlje podrijetla udaljila ukupno 171 osobu, među kojima je najveći procenat migranata napustilo BiH dobrovoljno putem Programa asistiranog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR), te putem sporazuma o readmisiji, saopćeno je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?