INICIJATIVA Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku F. Mogherini predlaže

Vijeće EU-a danas odobrava stupanje na snagu SSP-a

politika
Foto: VL FOTO
16.03.2015.
u 09:59

Vlastima BiH obećan je ubrzani put prema EU nakon reformi

Vijeće za vanjske poslove (FAC) Europske unije danas bi trebalo predložiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Unije, što je rezultat obećanja koje su vlasti uputile visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini prigodom izglasavanja izjave o reformama koje treba provesti. Upravo će Mogherini na današnjem cjelodnevnom zasjedanju predložiti kolegama članovima Vijeća za vanjske poslove da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za BiH i praktično stupi na snagu na ljeto ove godine, gotovo sedam godina od njegova potpisivanja.

Carinski ustupci

U dokumentu u kojemu se navode sve teme zasjedanja FAC-a najavljeno je aktiviranje ovoga sporazuma koji bi trebao deblokirati europski put za BiH. Dodaje se da će uzimanje u obzir zahtjeva BiH za članstvo u EU umnogome ovisiti o napretku u provođenju reformi u sljedećim mjesecima.

“Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju će stupiti na snagu dva mjeseca nakon što Vijeće za vanjske poslove usvoji formalnu odluku, a to bi se moglo dogoditi početkom ljeta”, ističe se u objašnjenju FAC-a. Dodaje se da će pravni postupak biti pokrenut ubrzo nakon sjednica Vijeća za vanjske poslove i očekuje se da će potrajati nekoliko tjedana. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) za BiH još uvijek nije stupio i u primjeni je privremeni sporazum. Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je zapravo trgovinski sporazum kojim BiH ima određene carinske ustupke, odnosno preferencijalni položaj za određene robe.

Tradicionalna trgovina

Iako se dio vlasti BiH protivi uvođenju tradicionalne trgovine prema Hrvatskoj i Europskoj uniji tvrdeći da bi na taj način bilo oštećeno bosanskohercegovačko gospodarstvo, istina je da BiH nikada nije ispunila preferencije koje je ispregovarala s EU. Za vlasti BiH godinama je sporno to što, primjerice, ne mogu izvoziti mlijeko i meso u zemlje Europske unije, a što je pak posljedica toga da nisu utemeljeni ovlašteni laboratoriji i uspostavljen cijeli lanac proizvodnje koji bi jamčio zdravstveno ispravne namirnice. I to je sastavni dio obveza iz SSP-a koji se ne svodi samo na ispunjavanje obveza, nego i na povlašteniji status i mogućnosti dobivanja sredstava iz pretpristupnih, a kasnije i pristupnih fondova Europske unije koji su puno veći nego sredstva koja je BiH do sada dobivala. Stupanje na snagu SSP-a rezultat je usvajanja izjave u Parlamentu BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?