ŠEST TVRDOKORNIH MRLJA

VIDEO Testirali smo sredstva za uklanjanje mrlja: koje skida kavu, a koje ruž za usne

sredstva za uklanjanje mrlja
Foto: Sandra Mikulčić
1/16
30.10.2023.
u 08:28

Sva isprobana sredstva skinula su mrlje od cikle i vodootporne maskare. Mrlje od kave i crnog vina niti jedno sredstvo nije skinulo u potpunosti, no s crnim se vinom najbolje borio Vanish

Ne morate biti posebno nespretni da biste na kraju dana stajali iznad raznoraznih 'krpa' s mrljama svih boja. Morate samo – nešto raditi. Jer, onaj tko ništa ne radi, neće se ni zaprljati. Možemo sad raspravljati o tome je li ovo izgovor nespretnih ljudi ili realnost, ali svi smo, u većoj ili manjoj mjeri, suočeni s mrljama od hrane, pića, kozmetičkih proizvoda, trave, pribora za pisanje ili crtanje, maziva od nekih strojeva... Same po sebi te mrlje u klasičnom pranju neće otići, bilo ono ručno ili strojno. Upornije mrlje treba upornije i tretirati, a za tu se svrhu u trgovinama nude brojna sredstva.

Na (gotovo) svima kočoperi se natpis da učinkovito uklanjaju i najtvrdokornije mrlje. Masnoća, krv, ulje, čokolada, umaci, voće, izmet, dječja hrana, šminka, trava, mrlje na ovratnicima i manžetama – a sve to skida bez izbjeljivača! Navodi se to na jednom od šest sredstava koje smo kupili u svrhu testiranja. Uz napomenu: 'Zaista djeluje!' Zaista? Kako bismo testrirali učinkovitost tih šest sredstava – KH-7, Frosch, Denk mit, Dr. Beckmann, Vanish i Bi Home – razrezali smo jednu staru pamučnu plahtu na 36 komada te ih isprljali sa šest stvari uobičajenih u kućanstvu, kako bi se svako sredstvo zasebno borilo protiv kemijske olovke, kave, cikle, crnog vina, vodootporne maskare i ruža za usne. Svaki smo komad tkanine nastojali zaprljati podjednako, a potom smo ih ostavili da prije tretiranja sredstvom za čišćenje odstoje tri sata. Na to smo se odlučili iako na sredstvima piše da mrlju treba odmah tretirati zbog toga što se većina nezgodnih situacija dogodi onda kad nismo u prilici mrlju odmah 'napasti' sredstvom za čišćenje, bilo to u restoranu ili školi, na izletu ili na putovanju. Dakle, čišćenju mrlja pristupili smo tri sata nakon što su mrlje nastale. Princip je kod svih isti: valja nanijeti na mrlju, ostaviti do 10 minuta, istrljati i oprati na uobičajeni način. Pritom paziti da ne dođe u dodir s očima ili da ga ne dohvate djeca. Evo rezultata.

 

 

KH-7, 4,70 eura za 750 ml
Intenzivan miris kemikalije odmah po nanošenju sredstva na mrlju podsjetio nas je da navučemo zaštitne rukavice, prije nego se uhvatimo trljanja tkanine natopljene sredstvom. I na pakiranju od 750 ml, najvećem od isprobanih, upozorenje je da dovodi do iritacije oka te da može biti korozivno za metale. Nije za upotrebu na odjeći od vune, kože, krzna, lana ili svile. Za naš pamuk bilo je u redu. Treba izbjegavati udisanje pare. Izašli smo iz prostorije na nekoliko minuta, koliko je KH-7 valjalo ostaviti da djeluje. Sredstvo u tekućem obliku lako se nanosi zahvaljujući raspršenom mlazu. Mrlju od kemijske olovke većinom je uklonilo, onu od kave uklonilo je 80%, možda i više. Da nije ostao problematičan rub mrlje, gotovo pa se ne bi vidjelo gdje je bila mrlja. Mrlju od cikle KH-7 uklonio je u potpunosti, kao i onu od maskare. Od ruža za usne ostali su manji tragovi, a od crnog vina ostala je vidljiva mrlja (iako je KH-7 i tu nešto uklonio).

Frosch, 4,51 euro za 500 ml
Blag, svježi miris zadnje je što očekujeno od sredstva za uklanjanje mrlja, ali eto, i to je moguće. Mirisom nas je prilično iznenadio Frosch, na čijem pakiranju od 500 ml stoji napomena da je veganski te idealan i za čišćenje odjeće za bebe. Dolazi u obliku gela, kojeg 'ispucava' u jednom mlazu, pa valja više puta pošpricati da se prekriju sve mrlje, posebno ako su veće. Na deklaraciji stoji da djeluje poput žučnog sapuna te da uklanja mrlje od krvi, bjelanjka, sladoleda, trave,... Djelatne tvari su na prirodnoj bazi, nema štete za kožu, od tkanina valja zaobići jedino svilu. Ugodan miris i informacije na deklaraciji potaknule su nas na trljanje bez rukavica. Na rukama nije bilo ni peckanja ni crvenila. Odlično, ali to ulijeva sumnju u djelotvornost. Neopravdano, pokazalo se, jer Frosch je potpuno uklonio mrlje od cikle i vodootporne maskare. Mrlji od kave vidljiv je rub, ali i nju je većinom uklonio. No, kemijsku olovku riješio je samo polovično. Od ruža za usne i ovdje su ostali točkasti tragovi. Mrlja od vina nije otišla – intenzitetom je slabija, no površinom se još malo i raširila.

Denk mit, 1,58 eura za 500 ml
Mirisom zaostaje za Froschovom svježinom, no nije neugodan. Iz mlaznice ovdje izlazi pjena, što je zgodno i lako prekriva i veće mrlje. Na deklaraciji stoji da otklanja i masne mrlje te da je učinkovit i kod osušenih mrlja. Ne koristiti na vuni ni svili, ali na rukama nije ostavio posljedice. I ovo smo sredstvo, naime, u tkaninu nakon 10 minuta stajanja utrljavali bez rukavica. Pjena je u međuvremenu nestala, sredstvo se neznatno zapjenilo prilikom trljanja pa je čak malo bilo i presuho. S kemijskom olovkom Denk mit se izborio kao i ostala sredstva – nešto je uklonio, nešto je ostalo, trag je u svakom slučaju slabiji nego što je bio. Mrlje od cikle i maskare otišle su u potpunosti. Ona od kave nije otišla skroz, no njezin se rub bitno manje vidi nego kod prva dva sredstva. Isto je i s crnim vinom – mrlja je i dalje tu, ali Denk mit je dosta i uklonio. No, ruža za usne ostalo je dosta. Tu su bolji bili i KH-7 i Frosch. 

Dr. Beckmann, 3,85 eura za 250 ml
Odstranjivač mrlja na prirodnoj bazi osmijeh nam je navukao na lice kad smo vidjeli simpatičnu silikonsku četkicu za nanošenje sredstva na mrlju. Olakšava nanošenje, a omogućava i utrljavanje sredstva u mrlju. Na deklaraciji stoji: za sve boje i sve tkanine, uklanja i tvrdokorne mrlje. Stoga smo i ovdje, nakon 10-minutnog djelovanja, tkaninu sa sredstvom protrljali bez rukavica. I bez posljedica na koži. Dr. Beckmann nema nikakav poseban miris, miriši neutralno. No, izvedba mu nije neutralna! Mrlju od kemijske olovke oklonio je skoro u potpunosti, ostao je tek jedva vidljivi svijetlo plavi trag. Potpuno je uklonio i maskaru, ali i ruž za usne. Mrlja od crnog vina, pak, vidljiva je, kao i ona od kave, koja je nakon tretiranja intenzitetom slabija, ali se proširila.

 

Foto: Sandra Mikulčić

 

Vanish, 3,10 eura za 500 ml
Vjerojatno najpoznatije sredstvo za uklanjanje mrlja s odjeće prepoznatljivo je izdaleka jer je njegovih 500 ml u upečatljivom pakiranju roze boje. Otvor je velik, pa valja paziti da ga ne pobjegne previše. Miriši na kemikaliju, ali taj miris nije tako intenzivan da bi tjerao van iz prostorije. Ipak, miris je bio svojevrsno upozorenje da sredstvo u tkaninu ipak treba utrljavati s rukavicama. Bez rukavica oseti se blago peckanje. Gel se prilikom trljanja malo zapjeni, no jedini je od isprobanih sredstava potpuno uklonio mrlju od kemijske olovke, kao i onu od ruža za usne. Otišle su i cikla i maskara. Mrlja od kave jedva je vidljiva, ali ipak je tu – na većoj površini nego prije tretmana. Od crnog vina ostalo je samo 15 posto mrlje; to je Vanish skinuo uvjerljivo najbolje od svih isprobanih sredstava. Ne smije se koristiti na koži, ni na odjeći koja ima metalne dijelove
 

Bi Home, 1,31 euro za 250 ml
Bi Home također dolazi u manjem pakiranju, ali s praktičnom četkicom koja olakšava nanošenje i utrljavanje. Sredstvo je prikladno za bijeli i obojani tekstil. Miris je neutralan. Bi Home ne pecka ni kad se u tkaninu utrljava bez korištenja zaštitnih rukavica. Mrlja od kemijske olovke nakon tretiranja je prilično slabija, ali i dalje vidljiva. Ona od kave, pak, dosta je vidljiva, kao i mrlja od crnog vina. U potpunosti je uklonjena mrlja od cikle i vodootporne maskare. No, Bi Home je mrlju od ruža za usne razmazao po čitavoj tkanini; puno je slabijeg intenziteta boje no tu je, vidljiva je.
Dakle, Vanish je jedini potpuno skinuo mrlju od kemijske olovke, a onu od ruža za usne uklonili su Vanish i Dr. Beckmann. Sva sredstva skinula su mrlje od cikle i vodootporne maskare. Mrlje od kave i crnog vina niti jedno sredstvo nije skinulo u potpunosti, no s crnim se vinom najbolje borio Vanish. Denk mit je, pak, najviše uspio ublažiti rub koji ostaje iza prolivene kave.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?