Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH

VIDEO Skočibušić: Kliničke slike oboljelih od COVID-19 značajno blaže

Siniša Skočibušić
Fena
11.10.2023.
u 09:02

Cjepiva su stigla u BiH, trenutno prolazi faze kontrole i odobravanje Agencije za lijekove BiH. Čim to bude završeno, cjepiva ćemo poslati županijskim zavodima za javno zdravstvo radi cijepljenja - naglasio je Skočibušić

Epidemiološka situacija u Federaciji BiH u skladu je s ovim razdobljem godine, bez velikih promjena osobito kad se radi o COVID-19, bolesti koja se uglavnom otkriva kućnim brzim testovima i pacijenti su tek u manjem broju hospitalizirani.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kazao je to za Fenu i naglasio kako će dolazak zimskog razdoblja vjerojatno pogodovati širenju respiratornih virusa, gripe posebno.

- Tada ćemo dodatnu pažnju posvetiti upravo praćenju situacije. Najvažnije je istaknuti da zdravstveni sustav normalno funkcionira i da bolnice uspijevaju raditi redovito, a pacijenti imaju zdravstvenu skrb, što je nama i najvažnije. Vjerujemo da su povremena izbijanja zaraznih bolesti, koje su vezane s brzim i suvremenim životom, uobičajena i ne stvaraju ozbiljniji teret za zdravstveni sustav - naglasio je.

 

 

Kako je kazao Skočibušić, Zavod putem Svjetske organizacije prati situaciju o epidemiološkim izbijanjima i novim genetskim varijantama koje se često mijenjaju pa, uslijed stalnog kretanja ljudi, brzo dolaze i kod nas.

- Važno je da su kliničke slike, koje sad imamo, značajno blaže u odnosu kako je to bilo na početku pandemije. Tješi nas to, te pozivamo osobe starije od 65 godina da se cijepe protiv sezonske gripe. Cjepiva su već stigla u BiH, trenutno prolazi faze kontrole i odobravanje Agencije za lijekove BiH. Čim to bude završeno, cjepiva ćemo poslati županijskim zavodima za javno zdravstvo radi cijepljenja prvenstveno zdravstvenih radnika, ali i osoba starijih od 65 godina - naglasio je Skočibušić.

Iskoristio je priliku da podsjeti na važnost pridržavanja higijenskih mjera, podsjećajući da to može spriječiti mnoge zarazne bolesti. Važno je izbjegavati okupljanja u velikom broju u zatvorenom prostoru, pravilno i redovito prati ruke te naravno nositi masku preko lica u slučaju određenog rizika.

- U pandemiji smo vidjeli da smo neke od bolesti praktično rijetko imali, upravo zbog nošenja maski preko lica - naglasio je Skočibušić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije