Izvedeni prvi zahvati, pacijenti više neće morati ići u Hrvatsku ili inozemstvo

FOTO/VIDEO: SKB Mostar vodeći u liječenju bola, uveli devet novih metoda

10.02.2023.
u 15:17

Da je SKB Mostar predvodnik brojnih procesa proteklih desetljeća, već je poznato. Liječnici i medicinsko osoblje redovito prave iskorake koji su na ponos ovog dijela zemlje i šire. Povod je još jedan veliki korak. Posjetili smo Ambulantu za liječenje boli gdje je tim na čelu s dr. Dajanom Vladić Spaić pokrenuo još devet novih metoda, odnosno blokada bola, uključujući i radiofrekventnu ablaciju u liječenju bola, piše Večernji list BiH.

Suvereno urađeno

Tim povodom u Mostaru je boravio i izvanredni profesor, uvaženi liječnik Ivan Radoš, predstojnik Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju intenzivnog liječenja KBC-a Osijek, voditelj Zavoda za liječenje boli i predsjednik Hrvatskog društva za liječenje boli. - Meni je jako drago, danas je prvi put ovdje u Mostaru urađena radiofrekventna denervacija fasetnih zglobova kod dviju pacijentica - bilo je prvo što nam je rekao s osmijehom na licu jedan od najboljih stručnjaka u ovom poslu. Centar u Osijeku kojem je na čelu vodeći je u Hrvatskoj, ali i šire, u cijeloj regiji. - Dr. Dajana Vladić Spajić, koja vodi Ambulantu za liječenje boli u Mostaru, bila je na edukaciji u KBC-u Osijek. Mi smo najveći centar za liječenje bola u Hrvatskoj, ali i na području bivše države, tako da se dr. Vladić Spaić već educirala u Osijeku i sada prvi put to suvereno napravila i u Mostaru. I od danas pacijenti iz Hercegovine ne moraju ići u Hrvatsku, u Austriju ili Njemačku na radiofrekventnu denervaciju fasetnih zglobova - ističe dr. Ivan Radoš. Objasnio je i kako cijeli proces funkcionira. - Često naši bolesnici imaju bolove u leđima. Kada ih ukoči, ne mogu se okrenuti u krevetu, to je bol koji se ne širi u donje ekstremitete, nego je u leđima i to liječimo. A danas također radimo i radiofrekventne blokade genikularnih živaca za pacijente s bolom u koljenima, koji imaju artroze ili kojima je tek rađen zahvat na koljenu pa imaju velike bolove. I dr. Vladić od danas to radi u Mostaru - naglasio je dr. Ivan Radoš. U petak su pomogli pet pacijenata, sam proces za radiofrekventnu denervaciju fasetnih zglobova trajao je sat i 15 minuta do sat i pol, a za koljeno oko pola sata. Pacijenti nakon toga budu bez bolova i do dvije godine, a onda se blokada može ponoviti. Ponosna na novi iskorak u SKB-u Mostar je i dr. Dajana Vladić Spaić, specijalistica anestezije i reanimacije SKB-a Mostar, voditeljica Ambulante za liječenje boli. - Počinjemo s minimalno invazivnim liječenjem bola, edukaciju smo pokrenuli u listopadu i tri mjeseca poslije počeli s još sofisticiranijim radom, mnogo brže i više. Sada smo počeli raditi radiofrekventnu ablaciju za liječenje bola. Ova ambulanta po svom ustroju i opsegu usluga koje nudi jedina je takva u BiH već godinama, s dodavanjem zahvata u operacijskoj dvorani, i još više se ističemo jer jedini radimo minimalne invazivne zahvate. Već smo počeli raditi blokade prethodnih mjeseci, a njih i radiofrekventnu ablaciju planiramo raditi redovito. Na tjednoj bazi, ovisno o broju pacijenata i još nekih tehničkih stvari koje trebamo riješiti - ispričala je stručnjakinja iz SKB-a Mostar.

Veliki iskorak

Govorila je i o broju pacijenata koji dolaze na liječenje. - Imamo pacijente iz ove županije i onih koje imaju ugovor s našom bolnicom, a imamo i pacijente iz drugih županija koje ili šalju po uputnici ili plaćaju. Također, imamo pacijente iz južne Hrvatske kojoj smo mi najbliža ambulanta za liječenje bola, pa i oni dolaze i plaćaju preglede i blokade, tako da se sve može ostvariti kod nas. Bitno je naglasiti da je ova ambulanta počela raditi prije nekoliko godina i neki su kroz šalu govorili: "Što je to ambulanta za bol?", a sada broj pacijenata iz dana u dan raste. U prošloj godini imali smo 2370 pacijenata i zahvata u ambulanti, tako da smo mi ozbiljna ustanova s ozbiljnim brojem pacijenata i tretmana u liječenju bola, a sada i invazivnih tretmana u liječenju bola. Počinjemo s devet novih metoda, odnosno blokada, uključujući i radiofrekventnu ablaciju u liječenju bola - naglasila je dr. Vladić Spaić. Tijekom posjeta razgovarali smo i s jednom od pacijentica koja se na svom koljenu uvjerila u uspjeh metode liječenja. - Imala sam jake bolove. Prije 20 dana mi je dr. Vladić Spaić stručno odradila koljeno i rekla mi za dolazak dr. Radoša. Sada, nakon ovog zahvata, osjećam se odlično. Slavim sa suprugom 50. godišnjicu braka i rečeno mi je da ćemo i zaplesati - kroz smijeh nam kaže Katica Šimić. Riječi hvale za liječnike, medicinske sestre i cijeli tim imaju i drugi mnogobrojni pacijenti koji su prošli kroz Ambulantu za liječenje boli SKB-a Mostar. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije