HRVATSKI PREMIJER U BRUXELLESU

VIDEO Plenković o BiH i dobivanju statusa kandidatkinje: Mi smo spremni maksimalno pomoći

Andrej Plenković
Marko Lukunić/Pixsell
15.12.2022.
u 20:35

Ministri za europske poslove država članica u utorak su preporučili dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini te se čekala odluka Europskog vijeća koja je stigla četvrtak predvečer.

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se javnosti iz Bruxellesa gdje je komentirao odluku Europskog vijeća prema kojoj je Bosna i Hercegovina dobila status zemlje kandidatkinje za Europsku uniju.

Podsjećamo, Plenković je ranije zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom uputio pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen u kojem su istaknuli snažnu potporu za europsku integraciju Bosne i Hercegovine.

- Ono što je za Hrvatsku posebno važno, Europsko vijeće je pozdravilo hrvatsko članstvo u šengenskom prostoru od prvog siječnja iduće godine. Svi šefovi Vlada i predsjednici su nam čestitali i zahvalili na reformama koje smo napravili - kazao je Plenković na samom početku.

- Nakon više od šest i pol godina od podnošenja zahtjeva za članstvo, Hrvatska je kontinuirano i konzistentno podržavala BiH na njezinom europskom putu. Drago nam je da je i nakon izbora u izvješću Europske komisije bila vrlo jasna potpora da se dodijeli status - kazao je.

Naglasio je kako je njemu drago što s današnjim sastankom Vijeća poklopio sastanak političkih stranaka u BiH gdje je postignut dogovor o koaliciji na državnoj razini. Rekao je kako će Hrvatska kao prijateljska i susjedna zemlja pomoći BiH na europskom putu. Na pitanje Večernjakova reportera o kritikama iz dijela hrvatske oporbe nakon samita EU-a u lipnju gdje je uvrštena podrška za BIH i pozivima da se blokira davanje statusa Ukrajini te kako na to gleda iz današnje perspektive, premijer je istaknuo da Hrvatska donosi svoje odluke koje su konzistentne i da nisu bili pod pritiskom.

- Nije dolazilo u obzir da mi blokiramo davanje statusa kandidata Ukrajini ili Moldaviji. Zahvaljujući Hrvatskoj i intervenciji na ono što se odnosilo na BiH, omogućilo se da Komisija izađe s tako pozitivnim izvješćem i da BiH danas dobije status. I Schengen, euro područje, sutra 700 milijuna eura za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, Schmidtova odluka na dan izbora u BiH i danas dobivanje status kandidatkinja, te odluka o prekidu dvostrukog oporezivanje s SAD-om Hrvatska je što se tiče vanjskopolitičkih tema napravila neizmjerne iskorake. Ovo je godina koju ćemo pamtiti - naveo je Plenković.

Ustvrdio je da to vide drugi europski čelnici i čestitaju Hrvatskoj na tome.

- Mi smo tu spremni da maksimalno pomognemo BiH. Važno je da ta refleksija europske ambicije BiH zaživi u institucijama. Ovo je signal otvaranje Europe prema BiH. Komentirao je i sutrašnje glasovanje o Ukrajini.

- Odgovornost je na oporbi. HDZ je tu jasna. Pozicija Europskog vijeća je jasna. Prirodno je da Hrvatska pomogne Ukrajini u kontekstu vojne pomoći. Odgovornost je na onima koji dvoje, a ne onima koji su za - objasnio je. Na pitanje Večernjakova novinara kad bi Kosovo moglo dobiti status zemlje kandidatkinje kad je BiH dobila to nakon šest godina, premijer je kazao: - Teško je to procijeniti. Ja sam danas pozdravio podnošenje zahtjeva koje je danas predao kosovski premijer u Pragu 

Čestitke hrvatskog premijera

Netom prije obraćanja, Andrej Plenković je vijest komentirao i na Twitteru.

- Ponosni smo i sretni, Europsko vijeće potvrdilo je kandidatski status za BiH, za što se Hrvatska snažno zalagala! Nama susjedna i prijateljska BiH zaslužila je podršku Europske unije, koja je ujedno poticaj za daljnje reforme i dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva. Čestitam od srca! - napisao je Plenković.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?