BLAŽ Enology u Međugorju

VIDEO Platforma za promociju Hercegovine kao vinske regije

01.09.2023.
u 20:27

U Međugorju je večeras počeo središnji događaj u okviru sedmodnevne BLAŽ Enology manifestacije koja i ove godine okuplja veliki broj hercegovačkih vinara te predstavlja najbolje plodove vinove loze.

Na ovogodišnjem, osmom festivalu BLAŽ Enology sudjeluje 25 hercegovačkih vinara te gost vinar iz Hrvatske koji će predstaviti svoja vina.

Kako je rekao predsjednik Udruge BLAŽ Andrija Vasilj, sve je počelo 2016. godine s lokalnim vinarima, nakon čega je priča rasla iz godine i godinu.

- Ovo je postao temelj i platforma za promociju Hercegovine kao vinske regije. Ponosni smo na to i želimo uključiti što više vinara. U sklopu manifestacije imamo vinske radionice žilavke i blatine. I ove godine smo održali sommelierski tečaj prvog stupnja na kojem smo u osam godina certificirali 320 polaznika s voditeljem tečaja Dražanom Dennisom Šunjićem – rekao je Vasilj.

Kako je pojasnio, Šunjić je rođeni Mostarac, trenutačno nastanjen u Rijeci, koji je tri desetljeća živio u Londonu gdje se cijelo to vrijeme na različite načine bavio vinima, a svoje znanje već godinama u sklopu BLAŽ-a prenosi i polaznicima sommelierskog tečaja.

Vasilj je zahvalio partneru na ovome projektu Sveučilištu u Mostaru, izrazivši nadu da će se ova praksa nastaviti te je najavio da uskoro dolazi i drugi i treći stupanj sommelierstva.

Zakon koji osigurava izvoz vina za strana tržišta

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da ne smijemo zapostaviti brojku od 70 proizvođača vina u BiH i činjenicu da se u našoj zemlji godišnje proizvede 18 milijuna litara vina.

- Vanjskotrgovinska komora BiH, ne samo da prati, nego s dušom i srcem lobira, legislativno i pravno, lobistički radi za sve ove vinare u BiH. Možemo reći da je unatrag četiri, pet ili više godina bio trnovit put. Borili smo se da dođemo do Zakona o organizaciji tržišta vina. Zahvaljujući Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom, uspjeli smo doći do takvog značajnog europskog zakona koji će našim vinarima osigurati mnogo više stranih tržišta za izvoz ove velike delicije u BiH – naglasio je Vuković.

Zahvalio je USAID-u koji im je pomogao da uđu u Vijeće Europe, u Kuću slavnih kada su u pitanju vina, odnosno u organizaciju Iter Vitis.

- Kruna koju nećemo zaboraviti jeste to da je Grad Mostar dobio Dionisios, najveću nagradu kao grad vina u Bosni i Hercegovini. Napose je Vanjskotrgovinska komora BiH uspostavila vinsku cestu, donijela sve pravilnike i osposobila ih za njihovo funkcioniranje. Na koncu možemo kazati da BLAŽ, kao veliki festival, nije više nešto što trebate znati, nego morate znati i biti dio BLAŽ-a. Za sve nas koji smo dionici ove priče možemo slobodno kazati – obećano, ispunjeno – zaključio je on.

Radionice, predavanja i druženje

U okviru ovogodišnje manifestacije, organizirana je radionica o blatini i žilavki koju će voditi Tomislav Jakupović.  Uz najbolje plodove vinove loze, na ovom festivalu se predstavljaju i najbolji plodovi maslina, kao i druge gastronomske delicije.

Pored toga, hercegovački vinari imaju se priliku družiti s jednim od najboljih hrvatskih sommeliera Sinišom Lasanom koji će im dati savjet kako mogu dodatno popraviti svoja vrhunska vina koja su već osvojila svijet, što je potvrdio i najveći sajam vina Decanter u Londonu, gdje su brojna hercegovačka vina okićena medaljama, a ukupno su u Hercegovinu donijeli 39 medalja.

Udruga ''BLAŽ'' organizirat će u listopadu predavanje dr. sc. Caroline Gilby, konzultantice koja već dugi niz godina piše o vinima. Posebice se specijalizirala za vina središnje i istočne Europe, a članica je i predsjednica mnogih žirija koji ocjenjuju vina, među kojima je i Decanter.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije