UOČI SVIH SVETIH

VIDEO Koji lampaš najbolje gori? Testirali smo ih i našli rekordera za svaku preporuku

lampaš, svijeće
Foto: Sandra Mikulčić
1/2
16.10.2023.
u 07:59

Rekorder testa je lampion hrvatske proizvodnje. Obrt Lampaš proizvodi ga u Sisku. Iako je deklariran na 300 grama, naša je vaga pokazala 310 grama. Trajanje proizvođač nije naveo, no nama je lijepi plamen pružao puna 54 sata

Pred blagdan Svih svetih trgovine su se opremile nadgrobnim lampionima, lampašima, u više veličina, oblika i boja. Naravno, i cijene im se razlikuju, ali one ne ovise samo o tome birate li veći ili manji lampaš. U istoj težinskoj kategoriji, dakle s jednakom količinom parafina, lampaši različito koštaju. Cijene variraju čak i lampašima istih proizvođača, od trgovine do trgovine.

Kako odabrati? Koji će lampaš najduže svijetliti, kako bi posljednje počivalište dragih nam osoba na blagdan bilo obasjano nježnom svjetlošću, bez da ga moramo ići zapaliti baš taj dan, ili dan uoči, kad je pred grobljima i na njima najveća gužva?

Kako bismo utvrdili koliko koji lampaš gori, te što se s njim zapravo događa nakon što ga zapalimo i ostavimo na groblju, testirali smo deset proizvoda. Neki od obuhvaćenih lampaša nude se i u ostalim trgovinama, neki su izrađeni posebno za trgovački lanac koji ih prodaje. Naravno, ima i onih koje ovim testom nismo ispjeli obuhvatiti.

 

 

Pojedini su od testiranih lampaša nadmašili sva očekivanja, drugi su se, pak, ugasili prije nego što su odradili satnicu jednog običnog radnog dana. U oči upada da se najprije ugasio lampaš na kojem se kočoperi natpis 'dugotrajna svijeća, do 96 sati'. Upaljen je bio 'dugih' sedam sati. Dakle, za Paxlui Maxi lampaš ne bismo ponovno dali 2,09 eura. Iako je sa svojih 405 grama – pokazalo je naše vaganje - zaista i najteži od testiranih lampaša, problematičnim se pokazao fitilj. Slabašan je, savio se i utopio u otopljenom parafinu. Pokušali smo ga nježno izvaditi i podići – potrgao se. Potom smo oko njega napravili iskop, da mu damo zraka, pa smo ga ponovno upalili – iako je taj potez dvojben, budući da na groblju to nema tko raditi, jednom kad lampaš upalite i odete kući. No, svejedno nije pomoglo. Vrlo brzo ponovno se ugasio. Lampaš je to tvrtke iz Čakovca, čijih je još četiri u ovom testiranju. S drugima nije bilo takvih problema. Štoviše, ista tvrtka Net proizvodi i lampaš koji je bio drugi najdugotrajniji s plamenim 'živim' 51 sat, kao i onaj trećeplasirani koji je upaljen ostao 39 sati.

Rekorder za svaku preporuku lampaš je kupljen u Spar trgovini, hrvatske proizvodnje. Obrt Lampaš proizvodi ga u Sisku. Iako je deklariran na 300 grama, naša je vaga pokazala 310 grama. Trajanje proizvođač nije naveo, no nama je ovaj lampaš lijepi, puni plamen pružao puna 54 sata. Već spomenuti drugoplasirani lampion tvrtke Net, Paxdei Mita, teži 283 grama. Karakterizira ga vizualno velika kupola, no voskom je napunjen do pola, pa je i plamen nisko. Deklarirano gori 52-68 sati, trajao je 51. U Mulleru stoji 1,59 eura. Trećeplasirani lampion naziva Deipax Olis deklariran je na 38-48 sati, gorio je 39 sati. Cijena mu je 1,39 eura. 
Više od 30 sati gorjela su još tri lampaša – 38 sati onaj tvrtke RIPS Salopek kupljen u Kauflandu za 2,49 eura i sat kraće lampaš hrvatske proizvodnje izrađen za Lidl, po cijeni od 1,79 eura. Treći je također tvrtke Net, naziva Paxdei plamen, a za plaćenih 1,05 eura gorio je 34 sata, iako je deklariran na 22-31 sat. Salopekov je deklariran na 23 sata, u ponudi je još veći (deklariran na 38 sati, po cijeni od 2,65 eura). Lidlov je deklariran do 50 sati, ali nije toliko trajao. Točno 30 sati trajao je Deipax S1 lampion, no on je tih 30 sati više tinjao nego gorio. Daje slabu svjetlost, platili smo ga 1,19 eura.

 

 

Ostali testirani nadgrobni lampioni trajali su manje od 30 sati. Lampaš Lumen (2,39 eura) gori snažnim plamenom lijepe boje. Proizveden je u BiH, a na našem je testu gorio 27 sati, iako je deklariran da traje do 36 sati. Spar paket od četiri lampaša naplaćuje 4,99 eura, dakle jedan je 1,25 eura. Proizvođač nije naveden, kao ni deklarirano trajanje, a zemlja podrijetla je Hrvatska. Trajao je 22 sata.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?