U Udruzi "Put u život" Orašje briga za 120 korisnika

'Vesela senzorna soba' pomoći će u razvijanju vještina

05.03.2022.
u 09:00

Udruga osoba s posebnim potrebama "Put u život" Orašje djeluje na području općine Orašje od 2005., okuplja 120 korisnika i radi na plemenitoj zadaći pomoći ranjivoj populaciji, piše Večernji list BiH

Dugogodišnjim radom i potporom, kako Vlade PŽ-a i Općine Orašje tako i putem projekata i ljudi dobre volje koji sve više prate i podržavaju njihov rad, PUŽ omogućuje djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom da se, unatoč još uvijek stigmatiziranom društvu, osjećaju kao ravnopravni članovi lokalne zajednice.

Besplatne usluge

Tome je pomoglo zapošljavanje pet korisnika preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje tijekom prošle godine. Udruga pruža i obuhvaća sve defektološke profile pružajući besplatne usluge svojim korisnicima te mogućnost poludnevnog i cjelodnevnog boravka. - Svaki korisnik, osim što može provoditi produktivno vrijeme kroz radionice, relaksaciju i socijalizaciju, ima mogućnost individualnih tretmana svakim radnim danom, okupacijsku terapiju, reedukaciju psihomotorike te individualna i grupna savjetovanja roditelja - kažu nam u udruzi. - Uz našu pomoć i roditeljima je lakše. Mi kao udruga nastojat ćemo da roditelji ne gube previše vremena jer ono se najčešće odrazi na još veće zaostajanje u razvoju kod djece - poručuju iz PUŽ-a. Vlada Japana i međunarodna organizacija IOM izgradile su drugi dom za djecu s posebnim potrebama upravo u Orašju još prije šest godina. Od tada objekt se stalno uređuje i uljepšava kako bi bio prikladan za dnevni boravak djece, ali i odraslih. Dnevne radionice korisnika zahtijevaju i visoki stupanj održavanja objekta, no ovoga puta djelatnici i volonteri htjeli su pokazati da ne očekuju samo pomoć drugih nego svojim primjerom pokazuju kako su oni i PUŽ jedno. Vlastitim su sredstvima obnovili interijer udruge. Za vrijeme vikenda, umjesto rada s djecom, uzeli su četke u ruke i obnovili prostore dnevnog boravka. - Ništa nam nije teško, svatko je iz svog doma ponio ono što je imao, pa novac nismo trošili na boje i ostale materijale, jer ovo je naš drugi dom - poručuje Ružica Klaić, dipl. socijalna radnica. - U radu s djecom s poteškoćama i svakodnevnom razgovoru s roditeljima najčešće ističu problem ranog tretmana djece s poteškoćama u razvoju. Upravo zato će naša udruga raditi na doeduciranju naših terapeuta. Prvi od takvih projekata je edukacija senzorne integracije, gdje smo već u pripremi prostora. Djelatnici naše udruge pokrenuli su projekt "Vesela senzorna soba" te uz pomoć i podršku volontera i donatora već neko vrijeme pripremamo multisenzorni prostor koji se koristi kako bi osobama s poteškoćama senzorne integracije osigurao dodatnu senzornu stimulaciju ili reduciranje senzornih podražaja - kažu djelatnica Ana i volonter Tarik. Senzorna integracija pomaže u poboljšanju senzornog procesuiranja, samopouzdanja i samoregulacije, što sve zajedno utječe na razvoj vještina potrebnih za funkcioniranje u svakodnevnom životu djeteta.

Samostalno funkcioniranje

Cilj tretmana bio bi da dijete samostalno upravlja osjetima koje dobiva iz tijela ili okoline i na taj način samostalno funkcionira u svakodnevnim aktivnostima kući, u vrtiću ili školi. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije