sastanak u sarajevu

Verbalna podrška osnaživanju žena mora biti praćena i adekvatnim finaciranjem

sastanak
28.03.2016.
u 12:17

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac i Anne-Marie Esper Larsen predstavnica UN Women u BiH su tijekom današnjeg sastanka u Sarajevu zaključile kako se mora obustaviti praksa da pitanja ravnopravnosti žena i njihovog ekonomskog osnaživanja umjesto konkretne dobivaju isključivo političku, odnosno verbalnu podršku.

- Ravnopravnost žena ima snažnu političku podršku, ali to ne prati i konkretna, financijska podrška aktivnostima koje će i dovesti do te ravnopravnosti – naglasila je Esper Larsen.

Ona je dodala kako UN Women funkcionora sa značajno manje sredstava nego je to bilo obećano kada je donesena odluka kako se ova UN-ova organizacija formira, a što je direktan odraz činjenice kako je odluka donesena neposredno pred početak velike ekonomske krize, te kako se danas značajna sredstva na svim nivoima preusmjeravaju na prioritetno rješavanje migrantske krize.

Ministrica Borovac je naglasila kako uprkos navedenim krizama, brojni donatori i dalje pokazuju interesovanje za probleme u Bosni i Hercegovini, a kroz njih i za neophodnost podrške osnaživanju žena, naročito žena koje su u prethodnom ratu preživjele najteži oblik ratnog zločina – silovanja i koje ne smiju biti zaboravljene i prepuštene same sebi.

- Zato posebno cijenim projekat koji provodi UN Women, a tiče se ekonomskog osnaživanja žena žrtava seksualnog zlostavljanja kao i projekte koji su usmjereni prema zaštiti žena od svih oblika nasilja – naglasila je Borovac.

Iako se radi o nedovoljnim sredstvima, zaklučeno je kako brojni donatori fragmentirano djeluju te da se na taj način se dodatno gubi na vrijednosti projekata koji su usmjereni prema osnaživanju žena i uopćeno jačanju njihove uloge u društvu. Stoga je neophodno raditi na jačanju suradnje međunarodnih organizacija sa institucijama BiH kako bi se zajedničkim planiranjem i djelovanjem postigli što efektniji rezultati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije