Rujanski upisni rok

Veliko zanimanje za studije Sveučilišta u Mostaru

04.09.2023.
u 19:45

Rujanski upisni rok posebno je zanimljiv jer privlači studente ne samo iz Bosne i Hercegovine već i iz Hrvatske te drugih dijelova svijeta

U tijeku su prijave za rujanski razredbeni postupak na Sveučilištu u Mostaru, piše Večernji list BiH. Sa svojih jedanaest sastavnica i dva sveučilišna centra u Posavini i središnjoj Bosni, SUM je jedina visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini koja održava nastavu na hrvatskome jeziku te na njemu studira oko 10.000 studenata.

Datumi

Rujanski upisni rok posebno je zanimljiv jer privlači studente ne samo iz Bosne i Hercegovine već i iz Hrvatske te drugih dijelova svijeta. Prijave za drugi razredbeni rok na Sveučilištu u Mostaru bit će otvorene do 8. rujna 2023. godine. Ovaj razredbeni postupak omogućuje studentima da se prijave za upis na fakultet po vlastitom izboru, a razdoblje od 4. do 16. rujna 2023. godine predviđeno je za proces odabira pristupnika na određenim studijskim programima koji su ponuđeni unutar ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru. Upisi u prvu godinu studija za ovaj drugi upisni rok održavat će se od 11. do 22. rujna 2023. godine. S obzirom na raznolikost ponuđenih programa, studenti imaju priliku izabrati onaj koji najbolje odgovara njihovim interesima i karijernim ciljevima.

Slobodna mjesta

Rujanski upisni rok donosi dobre vijesti za buduće studente na nekoliko fakulteta s obzirom na to da Pravni fakultet, Filozofski fakultet (osim Studija logopedije), Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (osim Studija arhitekture i urbanizma), Fakultet strojarstva elektrotehnike i računarstva (osim Studija računarstva), Ekonomski fakultet, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet imaju dostupna slobodna mjesta u rujanskom upisnom roku na svojim studijima. Zbog specifičnosti upisi na Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu provode se samo na rujanskom roku, tako da se zainteresirani studenti mogu prijaviti također do 8. rujna.

Ovogodišnji upisni rok na biomedicinskim fakultetima privukao je iznimno veliko zanimanje budućih studenata. Treba istaknuti da su mjesta na Studiju medicine i Studiju dentalne medicine na Medicinskom fakultetu SUM-a već popunjena, što svjedoči o visokoj konkurenciji i velikoj želji mladih ljudi da se upuste u medicinske karijere. Unatoč velikoj potražnji, postoje još neke mogućnosti za buduće studente.

Na Farmaceutskom fakultetu i na Fakultetu zdravstvenih studija i dalje postoji mali broj slobodnih mjesta za upise. Rujanski upisni rok prilika je za sve zainteresirane buduće studente koji žele započeti svoje visoko obrazovanje na studijima koje nudi Sveučilište u Mostaru. Svi ovi fakulteti nude raznolike studijske programe iz različitih područja, pružajući studentima mogućnost da odaberu onaj koji najbolje odgovara njihovim interesima i karijernim ciljevima.

Prijave su otvorene, a rujanski upisni rok predstavlja priliku za one koji su propustili ljetni upisni rok ili su se kasnije odlučili za studiranje na Sveučilištu u Mostaru. Više informacija o postupku prijave i specifičnim zahtjevima za svaki fakultet možete pronaći na službenoj web-stranici: https://upisi.sum.ba/fakultet/.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?